خطبه اول بسماللَّهالرّحمنالرّحیم الحمد للَّه ربّ العالمین نحمده و نستعینه و نستغفره و نتوکّل علیه و نصلّی و نسلّم علی حبیبه و نجیبه و خیرته فی خلقه حافظ سرّه و مبلّغ رسالاته بشیر رحمته و نذیر نقمته سیّدنا و نبیّنا ابیالقاسم المصطفی محمّد و علی اله الأطیبین الأطهرین المنتجبین الهداة المهدیّین المعصومین المکرّمین سیّما بقیّةاللَّه […]
خطبه اول
بسماللَّهالرّحمنالرّحیم
الحمد للَّه ربّ العالمین نحمده و نستعینه و نستغفره و نتوکّل علیه و نصلّی و نسلّم علی حبیبه و نجیبه و خیرته فی خلقه حافظ سرّه و مبلّغ رسالاته بشیر رحمته و نذیر نقمته سیّدنا و نبیّنا ابیالقاسم المصطفی محمّد و علی اله الأطیبین الأطهرین المنتجبین الهداة المهدیّین المعصومین المکرّمین سیّما بقیّةاللَّه فی الأرضین. و نصلّی و نسلّم علی ائمّة المسلمین و حماة المستضعفین و هداة المؤمنین
اوصیکم عباد اللَّه نفسی و بتقوی اللَّه
حجت الاسلام و المسلمین شمسی فر (امام جمعه موقت شهرستان خرم آباد) جمعه ۹ تیر ماه ۱۴۰۲ در خطبه اول نماز جمعه با توصیه به تقوای الهی و اشاره به آیه ۱۰ سوره مبارکه ملک گفت توصیه به تقوای الهی را با این آیه بیان می کنیم که می فرماید:
«وَقَالُوا لَوْ كُنَّا نَسْمَعُ أَوْ نَعْقِلُ مَا كُنَّا فِي أَصْحَابِ السَّعِيرِ»
ترجمه:
(از جهنمیان سوال میکنند چه چیزی باعث شد شما گرفتار آتش جهنم شوید؟) میگویند: اگر ما در دنیا سخن انبیامیشنیدیم یا بدستور عقل رفتار میکردیم امروز از دوزخیان نبودیم.
نعمت عقل
راههای درک، شناخت، معرفت، و علم آموزی انسان چند مورد است، که یکی از آنها حواسهای پنجگانهاست، که خداوند متعال به انسان داده،
▫️دیدن
▫️شنیدن
▫️بوییدن
▫️چشیدن
▫️و حس لامسه
حقوق اعضای بدن
انسان از طریق اینها میتواند به یک سری علوم دست پیدا کند، هر کدام از اینها نیز حقوقی دارند و برای کاری خلق شدهاند، یکی از اینها نعمت گوش است که انسان باید سخن حق،نیکو، پند و موعظه را بشنود و بهترین را انتخاب و تبعیت کند، بعضی از این نعمت خوب استفاده میکنند، آیات قرآن و موعظه گوش میدهند، بعضیها نیز این نعمت خدا را در راه معصیت خرج میکنند، با چشم به حرام نگاه میکنند، با گوش اصوات و شنیدنی های حرام گوش میدهند، اما انسان عاقل از این نعمت خدادادی بهترین بهره را میبرد، بعضیها سخن پیامبر«ص» را، سخن امام حسین«ع» در کربلا را نیز گوش نمیدادند.
تکبر در مقابل شنیدن حرف حق
«وَإِنِّي كُلَّمَا دَعَوْتُهُمْ لِتَغْفِرَ لَهُمْ جَعَلُوا أَصَابِعَهُمْ فِي آذَانِهِمْ وَاسْتَغْشَوْا ثِيَابَهُمْ وَأَصَرُّوا وَاسْتَكْبَرُوا اسْتِكْبَارًا» (آیه ۷ سوره نوح)
ترجمه: و من هرگاه آنان را دعوت کردم تا آنان را بیامرزی، انگشتان خود را در گوش هایشان کردند و جامه هایشان را به سر کشیدند و بر انکار خود پافشاری ورزیدند و به شدت تکبّر کردند.
نعمت شنیدن و دیدن برای انسان است که نعمتهای خدا را ببیند و شاکر باشد، سخنان مفید را بشنود و عمل کند.
شکر در برابر نعمات
«وَاللَّهُ أَخْرَجَكُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهَاتِكُمْ لَا تَعْلَمُونَ شَيْئًا وَجَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَالْأَفْئِدَةَ ۙ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ» (آیه ۷۸ نحل)
ترجمه:و خدا شما را از شکم مادرانتان بیرون آورد در حالیکه چیزی نمیدانستید، و برای شما گوش و چشم و قلب قرار داد تا سپاسگزاری کنید.
مسئولیت اعضای بدن
«إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَٰئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا» (آیه ۳۶ سوره أسرا)
ترجمه: گوش و چشم و دل که ابزار علم و شناخت واقعی اند، موردِ بازخواست اند، و روز قیامت هر کدام از این نعمتها مورد مواخذه و سئوال قرار میگیرند، که در زندگی اینها را چگونه استفاده کردی.
رساله حقوق امام سجاد«ع»
امام سجاد در رساله حقوق حق اعضای بدن را بیان میکند، انسان حق ندارد نعمتهای خدا را به چیزهای بد و حرام عادت بدهد، باید انسان آنها را در مسیری که خالق مشخص کرده استفاده کند.
نعمت عقل
یکی دیگر از راههای درک و معرفت که انسان را با سایر موجودات متمایز میکند، عقل است، جواب اصحاب جهنم این بود که، چون نشنیدیم و تعقل نکردیم به جهنم گرفتار شدیم، ارزش انسان به عقل و به کارگیری عقل است.
داستانی آموزنده(۱)
مأمون عباسی مجلسی تشکیل داد که در آن عدهای از عالمان حضور داشتند، سئوالی در جلسه طرح شد، یک جوان ساده پاسخ آنرا داد، او سوال دوم و سوم را نیز پاسخ داد، به او گفت جلوتر بیا و کنار خودم بنشین، مأمون به او شراب تعارف کرد، جوان گفت آن چیزی که باعث شده من را از پایین مجلس به صدر بکشاند بخاطر لباسم نبود، بخاطر عقلم بود، و تو کاری نکن که با نوشیدن شراب من به پایینترین درجه نزول پیدا کنم، این شراب عقل را ضایع میکند، پس نتیجه میگیریم یکی از بزرگترین نعمتهایی که خداوند برای درک و فهم بما عطا فرموده، این نعمتهای پنجگانه است، که انسان از این طریق میتواند دادههایی را بسمت عقل و قلب بفرستد و آنها را بررسی کند و استفاده کند.
داستان آموزنده (۲)
در محضر پیامبر اسلام «ص» جوانی رد شد مردم گفتند عقل ندارد، پیامبر فرمود او دیوانه شده و مریض است، نگویید عقل ندارد، بی عقل کسی است که نعمت تفکر و اندیشیدن را خداوند متعال به او داده، اما او آنرا در راه گناه صرف میکند، عقل آن چیزی است که انسان به وسیله آن بهشت را کسب کند، کسی که نتواند بواسطه عقلش بهشت را کسب نکند او انسان عاقلی نیست.
نشانههای عقل از لسان علی«ع»
قال على علیهالسلام: سِتَّةٌ تُختَبَرُ بِها عُقولُ النَّاسِ: الحِلمُ عِندَ الغَضَبِ، والصَّبرُ عِندَ الرَّهَبِ، والقَصدُ عِندَ الرَّغَبِ، وتَقوى اللّه في كُلِّ حالٍ، وحُسنُ المُداراةِ، وقِلَّةُ المُماراةِ»
(غرر الحكم، حدیث ۵۶۰۸)
ترجمه: در شش مورد عقل مردم را مىشود محك زد، و سبك و سنگین كرد تا كم و زیادش را فهمید.
▪️۱- بردبارى هنگام غضب و خشم
موقعی که انسان عصبانی میشود، ببیند که چقدر صبر دارد، اگر در هنگام عصبانیت بردبار است، میتواند خودش را کنترل کند، انسان عاقلی است، اگر نه یکی از نشانههای عقل را از دست داده است.
▪️۲-صبر و مقاومت هنگام ترس
از آنجاییکه انسان در سختی خلق شده است در برابر مشکلات صبر میکند و کنترل خود را از دست نمیدهد این انسان عاقل است، در مقابل دشمن صبر کنید، دشمن شما را تحریم و تهدید میکند، با شما وارد جنگ میشود، نخبگان شما را ترور میکند، در عین مبارزه علیه ظالمان، صبر و تحمل کنید.
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»
ترجمه: ای اهل ایمان، در برابر حوادث شکیبایی کنید، و دیگران را هم به شکیبایی وادارید، و با یکدیگر چه در حال آسایش چه در بلا و گرفتاری پیوند و ارتباط برقرار کنید و از خدا پروا نمایید تا رستگار شوید.
▪️۳-میانه روى هنگام رغبت و زیادخواهى
در هیچ جایی افراط و تفریط نکن، بعضی مواقع یک جوان ساعتها در شبکههای مجازی و دیدن چیزهایی که برای او مفید نیست وقتش را صرف میکند، این اسراف است، این جوان از عبادات جا میماند، این کسی است که از میانه روی خارج شده، در خوردن و پوشیدن و زندگی،در مصرف آب، برق، مواد خوراکی، منابعی مثل بنزین، اینها را هدر ندهیم.
▪️۴-رعایت تقواى الهى در هر زمان و مكان
انسان عاقل خدا را ناظر و حاضر میبیند، اگر کسی اینچنین بود انسان عاقلی است، و اگر غیر از این باشد یکی از نشانههای عقل را از دست داده است.
▪️۵-مدارا و خوش گفتارى با مردم
انسان عاقل با مردم خوب برخورد میکند، مدارا میکند، کنار میآید، باید سطح تحمل بالا برود.
▪️۶-كم کردن مجادله و ستیز
از بحث و گفتگوی بیفایده پرهیز میکند، گاهی انسان در موضوعی با شخصی که حق را نمیپذیرد صحبت میکند، قاعدتاً نباید ادامه پیدا کند، از جدل کردن بپرهیزید، صحبت تا یکجایی مطلوب است، اگر حرف حق را پذیرفت چه بهتر، اگر نپذیرفت جدل نکنید.
هوای نفس
عقل یک دشمن دارد و آن هوای نفس است، عقل گاهی میخوابد، باید عقل را بیدار کرد و نفس را خواباند، باید هوای نفس را کنترل کرد، تا عقل بیدار شود، عقل میدان دار زندگی انسان است.
«الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ ۚ أُولَٰئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّهُ ۖ وَأُولَٰئِكَ هُمْ أُولُو الْأَلْبَابِ»
ترجمه: آن بندگانی که سخنی بشنوند و به نیکوتر آن عمل کنند، آنان هستند که خدا آنها را (به لطف خاص خود) هدایت فرموده و هم آنان به حقیقت خردمندان عالمند.
آنچه که مهم است این است که آنچه که انسان میشنود به سمت عمل حرکت کند.
بسم الله الرحمن الرحیم، قل هو الله احد ﴿١﴾ الله الصمد ﴿٢﴾ لم یلد ولم یولد ﴿٣﴾ ولم یکن له کفوا احد ﴿٤﴾
«پایان خطبه اول»
نماز جمعه
خطبه دوم:
“بسم الله الرّحمن الرّحیم”
“الحَمدلِلّٰهِ رَبِّ العٰالمینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلىٰ سَيِّدِنٰا وَ نَبيِّنٰا اَبىالقاسِمِ المُصطَفىٰ مُحَمَّد(ص) و آلهِ الطّاٰهِرینَ والصلاة والسلام عَلی عَلیِِ اَمیرَالمُومِنینَ وَ عَلی فاطِمَةَ الزّهرا سَیِدَةِ النِّساءِ العالَمین وَ عَلی … وَ الحُجَّة المُنتَظََر بِحُبِّهِم نتَوَلّی وَ مِن اَعدائِهِم نَتَبَرءُ»
حجت الاسلام و المسلمین شمسی فر (امام جمعه موقت شهرستان خرم آباد) جمعه ۹ تیر ماه ۱۴۰۲ در خطبه دوم نماز جمعه با توصیه به تقوای الهی و اشاره به حدیثی از حضرت علی «علیه السلام» گفت:
سفارش به تقوا را در این خطبه با جملاتی نورانی از امیر مومنان علی«ع» آغاز میکنیم، ان شاءالله به این سخنان ارزشمند را بشنویم و تبعیت کنیم، سخنی بالاتر از قرآن و کلامی بالاتر از معصوم وجود ندارد.
سوق بسوی قیامت
قال عليٌّ عليه السلام: «كُلُّ نَفسٍ مَعَها سائقٌ و شَهيدٌ»: سائقٌ يَسوقُها إلى مَحشَرِها ، و شاهِدٌ يَشهَدُ عَلَيها بِعَمَلِها» (نهج البلاغة، خطبه ۸۵)
ترجمه:با هر كسى که بدنیا مى آيد سوق دهنده و گواهى دهنده اى است، سوق دهنده او را به سوى محشر مى راند و گواهى دهنده به كارهايى كه كرده است گواهى مى دهد.
«وَ ذَلِكَ يَوْمٌ يَجْمَعُ اللَّهُ فِيهِ الْأَوَّلِينَ وَ الْآخِرِينَ لِنِقَاشِ الْحِسَابِ وَ جَزَاءِ الْأَعْمَالِ خُضُوعاً قِيَاماً، قَدْ أَلْجَمَهُمُ الْعَرَقُ وَ رَجَفَتْ بِهِمُ الْأَرْضُ، فَأَحْسَنُهُمْ حَالًا مَنْ وَجَدَ لِقَدَمَيْهِ مَوْضِعاً وَ لِنَفْسِهِ مُتَّسَعاً»(نهج البلاغة، خطبه ۱۰۲)
ترجمه: «روز رستاخيز، روزى است كه خداوند در آن روز، پيشينيان را و آنان را كه پس از آنها آمده اند، گرد مى آورد، تا به حسابشان برسد و پاداش اعمالشان را بدهد، مردم در آن روز خاضعانه بر پاى ايستاده اند و عرق از چهره هايشان به دهانهايشان روان است، لرزش زمين مى لرزاندشان، نيكو حال ترين آنها، كسى است كه براى خود جاى پايى بيابد و براى آسايش خود مكانى فراخ فراهم کند.
«يَوۡمَ يَفِرُّ ٱلۡمَرۡءُ مِنۡ أَخِيه، وَأُمِّهِۦ وَأَبِيهِ، وَصَٰحِبَتِهِۦ وَبَنِيه، لِكُلِّ ٱمۡرِيٕٖ مِّنۡهُمۡ يَوۡمَئِذٖ شَأۡنٞ يُغۡنِيهِ، وُجُوهٞ يَوۡمَئِذٖ مُّسۡفِرَةٞ»
قیامت، روز فرار هر انسانى از برادر خویش است، رابطه خویشاوندى هر چند قوى باشد براى نجات از سختى هاى قیامت سودى ندارد، فرار از برادر، به معناى تنها گذاشتن او در شداید قیامت است، قیامت، روز احساس خطر حتى از نزدیکترین خویشاوندان است.
«عـِبـادَ اللّهِ اِحـْذَرُوا يـَوْمـاً تـُفـْحـَصُ فـيـهِ الاَْعـْمـالُ وَ يـَكـْثـُرُ فـيـهِ الزِّلْزالُ وَ تـَشـيـبُ فـيـهـِ الاَْطْفالُ»
ترجمه: بندگان خدا! از روزى بترسيد كه عمل ها وارسى مىشود و اضطراب در آن زياد و كودكان پير مىشوند.
آمادگی برای روز قیامت
آماده باشید، برای این راه و مسیر آماده شوید، که تنها راه آن، کسب تقوا است، راهی که انسان از این سختیها نجات پیدا کند و جایگاهی پیدا کند، از گرما و اضطراب و دلهره به آرامش برسد، تقوا است، مومن موقع مرگ راحت میشود، به آسایش میرسد.
مناسبتها
دهم تیر ماه، روز صنعت و معدن است، به عزیزانی که در این عرصه و در این وزارتخانه مهم زحمت میکشند، ضمن تبریک عرض میکنم که خیلی وزارتخانه حساس و تاثیر گذاری بر روی زندگی مردم است، چه در اشتغال، و چه در معیشت، کلا مسئولیت خطیری است، اگر این مسئولیت را برای خدمت به مردم خوب استفاده کنند، خوش بحالشان، این عبادت است، اما اگر خدای ناکرده در این مسئولیت کوتاهی کردند، و مردم بخاطر کوتاهی آنها در سختی و مشقت قرار بگیرند، فردای قیامت آن کسی که در آن صحرای محشر سئوال میکند خداوند متعال است، و باید خیلی مواظب بود، مسئولیت گرفتن سخت است، اگر انسان از پس آن بر بیاید عبادت است، اگر نه گرفتاری است.
چهارمین شهید محراب
۱۱ تیر، سالروز شهادت آیت الله صدوقی چهارمین شهید محراب را گرامی میداریم، یاد همه شهدایی که با جانفشانی باعث استقلال و آزادی میهن و کشورمان شدهاند را باید گرامی داشت.
حقوق بشر آمریکایی
حمله ناو آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران از فجایع بزرگ است، این همان حقوق بشر آمریکایی است که از آن دم میزنند، هواپیمایی که طبق قوانین بینالمللی باید در امنیت باشد، هدف قرار میگیرد و فرمانده ناو مورد تشویق قرار میگیرد، این حقیقتی است که دیگر قابل اغماض نیست، هر کجا منافع آمریکا اقتضا کند، ملتی باید بمب اتم بر سر آنها بریزند، مانند ژاپن و فلسطین، این در راستای منافع آمریکا و حقوق بشری آمریکا است که عین ظلم است، گرامی باد یاد و خاطره این شهدای عزیز ان شاءالله مورد شفاعتشان قرار بگیریم.
ولادت امام هادی «علیه السلام»
یکی از مهم ترین اقدامات امام هادی(ع)، زمینه سازی برای غیبت حضرت مهدی(عج) بوده است، در عصر امام دهم فرآیند زمینه سازی برای غیبت، وارد عرصه عملیاتی شد، ایشان با استفاده از ابزارهایی که در اختیار داشت، در کنار اطلاع رسانی این واقعه مهم، سازوکاری برای بهره مندی شیعیان از وجود امام غائب در دوران غیبت صغری و از فقهای جامع الشرائط در عصر غیبت کبری فراهم نمود، ان شاءالله توفیق زیارتش به زودی نصیب همه بشود.
روز شهرداری و دهیاری
به همه عزیزانی که در این عرصه کار میکنند، خدا قوت و خسته نباشید عرض میکنیم، اما یک تذکر و خواسته عمومی به مسئولین شهر و شهرداری و شورای شهر داریم و آن اینکه به وضع شهر رسیدگی بکنند، وضعیت پارکها از لحاظ امکانات و رفاهیات و بهداشت را یکبار خوب بررسی بکنند، و از نزدیک ببینند، جاهایی که مشکل دارد مشخص شود، چه در فضاهای تفریحی چه در فضای شهری و آسفالت، تا این مشکلات برای مردم حل بشود.
زائران بیت الله الحرام
حج یک ره آورد اجتماعی دارد، و آن وحدت مسلمانان است، اطلاع از وضعیت مسلمین، اطلاع از نقشه دشمنان، که چه برنامهای را برای چپاول ثروت مسلمین و مردم فلسطین و مردم مظلوم دارند، حج باید فصل بیداری و هوشیاری مسلمانان بشود، ان شاءالله روزی زمانش فرا خواهد رسید، که با وحدت و انسجام بتوانند از همه منافع خودشان دفاع کنند و مظلومین عالم را نجات بدهند.
ثمره زیارت خانه خدا
امسال حضور حاجیان برای زیارت خانه خدا بسیار پر شور بود، حضور در این مراسم باعث آمرزش گناهان است، و تحول و دگرگونی برای خود حاجی است، عزیزی که به مکه مشرف شده، زمانی که برگردد و متحول بشود، به ندای حضرت ابراهیم لبیک گفته، و حاجی که در مکه از دنیا برود به ندا و دعوت جبرئیل لبیک گفته است، اما اگر حاجی برگردد و تحول در او ایجاد نشود به ندای شیطان لبیک گفته است، ان شاءالله جزء کسانی باشند که هم خودشان متحول شدند، هم جامعه به سمت خوبی و نیکی و اخلاق پسندیده متحول شوند.
«إِنَّآ أَعۡطَيۡنَٰكَ ٱلۡكَوۡثَرَ، فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ، إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ»
▪️«پایان خطبه دوم»
1402/4/9
نظرات
ارسال دیدگاه برای این نوشته بسته می باشد.