در بیست و نهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با 31فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.

 در بیست و نهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با 31فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.
اردیبهشت 3, 1402
66 بازدید

بیست و ششمین جلسه تفسیر قرآن کریم (آموزه های قرآنی) در بیست و نهمین روز از ماه مبارک رمضان اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و بیان آموزه های قرآنی با سخنرانی حجت‌ الاسلام والمسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد؛ با محوریت تفسیر سوره بقره؛ […]

بیست و ششمین جلسه تفسیر قرآن کریم (آموزه های قرآنی)

در بیست و نهمین روز از ماه مبارک رمضان اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و بیان آموزه های قرآنی با سخنرانی حجت‌ الاسلام والمسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد؛ با محوریت تفسیر سوره بقره؛ در مسجد بعثت برگزار گردید.

 در بیست و نهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با ۳۱ فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.

«بسم الله الرحمن الرحیم»

«الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد نبیه و آله الطّاهرین»

 در بیست و نهمین روز از ماه مبارک و پرفضیلت رمضان هستیم، خداوند ان شاالله ما را در این ضیافت الهی خودش راه داده باشد.

گمراهی شیطان

«وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ أَبَىٰ وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ»

 ترجمه:
و یاد کن هنگامی که به فرشتگان گفتیم: به آدم سجده کنید، پس سجده کردند مگر ابلیس که سر پیچید و تکبّر ورزید و از کافران شد.

علت اصلی گمراهی شیطان این بود که او
▫️هم در اعتقاد
▫️هم در باور
▫️و هم در عمل
از فرمان خداون متعال سرپیچی کرد و از کافران شد.

ابلیس و شیطان در قرآن

ابلیس نام خاص است، نام موجودی است که حضرت آدم را فریب داد و شیطان نام عام است، هم شامل ابلیس می‌شود و هم شامل انسان هایی میشود که کار آنها فریب دادن است، ما هم شیطان جنی داریم هم شیطان انسی و هم ابلیس….

 سکونت حضرت آدم و حوا در جایی مثل بهشت

«وَقُلْنَا يَا آدَمُ اسْكُنْ أَنْتَ وَزَوْجُكَ الْجَنَّةَ وَكُلَا مِنْهَا رَغَدًا حَيْثُ شِئْتُمَا وَلَا تَقْرَبَا هَٰذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الظَّالِمِينَ»

 ترجمه:
و گفتیم: ای آدم! تو و همسرت در این بهشت سکونت گیرید و از هر جای آنکه خواستید فراوان و گوارا بخورید، و به این درخت نزدیک نشوید که اگر نزدیک شوید از ستمکاران خواهید شد.

اخراج آدم و حوا

«فَأَزَلَّهُمَا الشَّيْطَانُ عَنْهَا فَأَخْرَجَهُمَا مِمَّا كَانَا فِيهِ ۖ وَقُلْنَا اهْبِطُوا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ ۖ وَلَكُمْ فِي الْأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَمَتَاعٌ إِلَىٰ حِينٍ»

 ترجمه:
پس شیطان، هر دو را از طریق آن درخت لغزانید و آنان را از آنچه در آن بودند چه مقام و مرتبه معنوی، و چه منزلت و جایگاه ظاهری بیرون کرد. و ما گفتیم: ای آدم و حوا و ای ابلیس! در حالی که دشمن یکدیگرید و تا ابد، بین شما آدمیان و ابلیسیان صلح و صفایی نخواهد بود، از این جایگاه فرود آیید و برای شما در زمین، قرارگاهی برای زندگی و تا مدتی معین، وسیله بهره‌وری اندکی خواهد بود.

موقعیت بهشت آدم

 آیا آن بهشتی که آدم در آن بوده، همان بهشتی است که به ما وعده داده شده و قرار است در آینده مومنین و بهشت بروند؟

پاسخ:
بهشتی که حضرت آدم در آن بوده کانون آرامش و به دور از درد و رنج بوده، ولی در اثر فریب شیطان از آن جایگاه اخراج شده است.

درباره موقعیت بهشت آدم سه نظریه وجود دارد:
۱-باغی در زمین
۲-بهشت برزخی
۳- بهشت موعود

 بهشت برزخی

بر اساس این نظریه بهشت آدم نه بهشت موعود بود و نه بهشت زمینی؛ بلکه بهشتی برزخی میان دنیا و آخرت بود، چرا که ویژگی‌هایی که برای بهشت آدم و حوا ذکر شده، با بهشت موعود و بهشت دنیایی مطابقت ندارد. ازاین‌رو، این بهشت، بهشتی برزخی میان دنیا و آخرت بود

بهشت زمینی
برخی بر این باورند بهشتی که آدم(ع) و حَوّا در آن زندگی می‌کردند یکی از باغ‌های پردرخت و سرسبز زمینی بوده است، دلیل زمینی بودن بهشت آدم آن است که در بهشت آخرتی انسان‌ها به سبب ممنوع بودن ورود شیطان به آن دچار وسوسه نمی‌شوند و مرتکب خطا نمی‌گردند. همچنین انسان‌هایی که وارد بهشت می‌شوند، جاودانه (همیشه) در آن زندگی خواهند کرد و از آن بیرون نمی‌آیند

بهشت موعود
این نمی‌تواند آن بهشتی باشد که مومنین بعد از رسیدگی به اعمالشان به آنجا وارد می شوند، چون در این بهشت صحبت از فریب دادن حضرت آدم به وسیله شیطان است

ترک اولی

در هر حال آدم و حوا مرتکب «ترک اولی» شدند، ترک اولی برای انبیا مثل گناهی است که مردم عادی انجام می دهند، یعنی به همان میزان که مردم عادی انجام میدهند برای آنها تبعات دارد، لذا انبیا الهی این کار را انجام ندهند بهتر است ولی اگر انجام بدهند گناه نیست، «حسنات الابرار سیئات المقربین»

سجده بر حضرت آدم

▫️نکته ها…

۱-مساله سجده برای آدم در سوره‌های مختلف قرآن آمده است، مانند سوره اعراف، حجر، اسراء، کهف، و طه

۲-مساله سجده بر آدم قبل از آزمایش ملائکه است، گواه دیگر بر این موضوع این است که اگر دستور سجده بعد از روشن شدن مقام آدم بود، افتخاری برای ملائکه محسوب نمی‌شد، زیرا در آن زمان مقام آدم بر همه آشکار شده بود.

۳-سجده بر آدم نشان از شرافت و بزرگی انسان دارد که درجه بزرگی او آنچنان است که پس از تکمیل خلقت وی تمام فرشتگان دستور می‌یابند در برابر او خضوع کنند.

سئوال…

آیا سجده ای که ملائکه در برابر آدم انجام دادند، سجده برای آدم بود یا برای خدا بود؟

 پاسخ…
چون سجده به معنای پرستش یک نوع توحید عبادی است، عبادت فقط برای خداست و غیر خدا را نمیشود پرستش نمود، لذا فرشتگان برای حضرت آدم «سجده پرستش» نکردند، بلکه آن سجده بمعنای احترام بود

 حضرت علی«ع» فرمود:
خداوند اگر ملائکه را به سجده کردن آدم وادار کرد نه بعنوان عبادت تا غیر از خداوند عزّوجلّ یعنی آدم را عبادت کرده باشند، بلکه بعنوان اعتراف به برتری او و رحمتی از جانب خدا برای آدم بود.

سئوال…
چرا خداوند شیطان را آفرید؟

 شیطان از ابتدا نافرمان و طغیانگر نبود، سر خلقت او هم بر فطرت پاک بود، و خداوند متعال شیطان را با جنس خباثت نیافرید، اما از آزادی که خداوند به او داد، سوء استفاده نموده است.

 شیاطین جنی و انسی

ما هم شیطان جنی داریم هم انسی….
مگر شیطان های انسی که کار آنها تفرقه و ایجاد فساد است، آنها را با ذات پلید آفریده است؟ البته شیطان برای افرادی که مومن هستند و توشه آخرت برای خود جمع می‌کنند بر آنها زیانی ندارد، بلکه گاهی باعث میشود که آن استعدادهایی ایمانی آنان از بالقوه تبدیل بالفعل شود، مخالفت با شیطان و با هوای نفس باعث می شود انسان به رشد و کمال برسد.

توبه زیباترین پوزش

آیه بعد در خصوص توبه حضرت آدم ابوالبشر است که ان شاءالله به آن خواهیم پرداخت…
«فَتَلَقَّىٰ آدَمُ مِنْ رَبِّهِ كَلِمَاتٍ فَتَابَ عَلَيْهِ ۚ إِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ»

«والحمدلله رب العالمین»

1402/1/31