در بیست و هشتمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با 30فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.

 در بیست و هشتمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با 30فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.
فروردین 31, 1402
78 بازدید

بیست و پنجمین جلسه تفسیر قرآن کریم (آموزه های قرآنی)  در بیست و هشتمین روز از ماه مبارک رمضان اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و بیان آموزه های قرآنی با سخنرانی حجت‌ الاسلام والمسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد؛ با محوریت تفسیر سوره بقره؛ […]

بیست و پنجمین جلسه تفسیر قرآن کریم (آموزه های قرآنی)

 در بیست و هشتمین روز از ماه مبارک رمضان اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و بیان آموزه های قرآنی با سخنرانی حجت‌ الاسلام والمسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد؛ با محوریت تفسیر سوره بقره؛ در مسجد بعثت برگزار گردید.

 در بیست و هشتمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با ۳۰ فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.

«بسم الله الرحمن الرحیم»

«الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد نبیه و آله الطّاهرین»

 در بیست و هشتمین روز از ماه مبارک رمضان عاجزانه از خداوند متعال درخواست می‌کنیم که انوار ملکوتی و معرفتی خودش را بر دلهای همه ما بتاباند.

در ادامه مبحث آموزه‌های از قرآن آیه ۲۹ سوره مبارکه بقره را بیان کردیم

در سوره فصلت آیه ۱۲ در خصوص آسمان اول یا همین آسمانی که بالای سرماست، اشاره شده است….

«وَلَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَجَعَلْنَاهَا رُجُومًا لِّلشَّيَاطِينِ وَأَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابَ السَّعِيرِ»

 ترجمه:
همانا ما آسمان دنیا را با چراغ هایی آراستیم و آنها را تیرهایی برای راندن شیطان ها قرار دادیم، و برای آنان در آخرت آتشی افروخته، آماده کرده ایم.

نکته:
از این آیه متوجه می‌شویم که این آسمان بالای سر ما همان آسمان دنیا است و این غیر از شش آسمانی است که از آن یاد شده است.

یا در سوره صافات آیه ۶ می فرماید:

«إِنَّا زَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا بِزِينَةٍ الْكَوَاكِبِ»

 ترجمه:
همانا ما آسمان دنیا را به زیور ستارگان آراستیم.

مشخصات خورشید

نکته دیگر اینکه در عظمت خلقت و آفرینش گفته شد ما جزء منظومه شمسی هستیم، و خورشید بعنوان کانون این مجموعه شمسی است…

خورشید تنها ستارهٔ منظومهٔ خورشیدی است و در مرکز آن جای دارد. خورشید یک کُرهٔ کامل است، این ستاره که قطری نزدیک به ۱٬۳۹۲٬۰۰۰ کیلومتر دارد، سرچشمهٔ اصلی نور، انرژی، گرما و زندگی بر روی زمین است، خورشید نخستین جسم در منظومهٔ خورشیدی بر پایهٔ جرم و حجم می‌باشد، قطر خورشید نزدیک به ۱۰۹ برابر قطر زمین و جرم آن ۳۳۰ هزار برابر جرم زمین است.ویک میلیون و سیصد هزار برابر زمین است.

نشان عظمت خداوند متعال

اینکه فضانوردان به واسطه پیشرفت علم و دانشی که خداوند متعال مسبب آن است به فضا سفر می کنند اطلاعاتی را برای ما آورده اند، هرآنچه که می شنویم و می بینیم و میخوانیم، این نشان‌دهنده عظمت و شکوه خلقت خداوند است، ولی ما گاهی هدف را فراموش میکنیم، اینکه یک انسان در قسمتی از این کره خاکی زندگی می کند در مقایسه با کل عالم آفرینش مانند این است که در یک اتاق کوچک است.

با این عظمت در خلقت و آفرینش و خصوصاً آنچه که مورد بحث ماست در خصوص خلقت آسمان و زمین، اما خداوند میفرماید…

«خلق لکم ما فی الارض جمیعا»

▫️هرچه هست را برای شما آفریده است،
▫️ و این تصمیم الهی بر این شد که انسانی را بیافریند، که جانشین خداوند بر روی زمین باشد
▫️ و پرتوی از صفات الهی در وجود این انسان باشد.

خلقت انسان

«وَإِذ قالَ رَبُّكَ لِلمَلائِكَةِ إِنّي جاعِلٌ فِي الأَرضِ خَليفَةً ۖ قالوا أَتَجعَلُ فيها مَن يُفسِدُ فيها وَيَسفِكُ الدِّماءَ وَنَحنُ نُسَبِّحُ بِحَمدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ ۖ قالَ إِنّي أَعلَمُ ما لا تَعلَمونَ»

 ترجمه:
(به خاطر بیاور) هنگامی را که پروردگارت به فرشتگان گفت: «من در روی زمین، جانشینی [= نماینده‌ای‌] قرار خواهم داد.» فرشتگان گفتند: «پروردگارا!» آیا کسی را در آن قرار می‌دهی که فساد و خونریزی کند؟! (زیرا موجودات زمینی دیگر، که قبل از این آدم وجود داشتند نیز، به فساد و خونریزی آلوده شدند. اگر هدف از آفرینش این انسان، عبادت است،) ما تسبیح و حمد تو را بجا می‌آوریم، و تو را تقدیس می‌کنیم.» پروردگار فرمود: «من حقایقی را می‌دانم که شما نمی‌دانید» این پاسخ اجمالی بود….

پاسخ تفصیلی

 اما در آیه ۳۱ سوره بقره توضیح مفصل ارائه می فرماید…

«وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلَائِكَةِ فَقَالَ أَنْبِئُونِي بِأَسْمَاءِ هَٰؤُلَاءِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ»

 ترجمه:
و خدا نام هایِ همه موجودات را به حضرت آدم آموخت؛ سپس هویت و حقایق ذات موجودات را به فرشتگان ارائه کرد و گفت: مرا از نام های ایشان خبر دهید، اگر در ادعای سزاوار بودنتان به جانشینی راستگویید.

اسماء چه بودند؟

این اسامی، چه اسامی بودند که خداوند آن را به ملائکه الله یاد داد، که همین امتیاز انسان بر ملائکه شد؟

▫️یکی اینکه ممکن است اسرار آفرینش و حقایق خلقت باشد، در حقیقت راه های پیشرفت مادی و معنوی انسان را به حضرت آدم یاد داد.

 توضیح…
الان گرفتاری جامعه بشریت هرچه هست اعم از مسائل فرهنگی اجتماعی اقتصادی و سیاسی و خانوادگی، در این است که در مسیری قرار گرفته است که« نمی داند »

▫️پاسخ دوم اینکه، ممکن است همین اسامی اشیا را به حضرت آدم یاد داده،
اشیاء با این همه وسعت از جمادات و نباتات گیاهان انسانها و هر آنچه مورد نیاز انسان است.انسان بدون یاد گیری اسامی اشیاء نه می تواند از کسی دانشی بیاموزد ونه به کسی دانشی یاد بدهد.انتقال دانش از گذشتگان بواسطه دانستن اشیایی است که در اطراف انسان هستند.

 پاسخ فرشتگان

«قَالُوا سُبْحَانَكَ لَا عِلْمَ لَنَا إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا ۖ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ»

 ترجمه:
گفتند: تو از هر عیب و نقصی منزّهی، ما را دانشی جز آنچه خودت به ما آموخته ای نیست، یقیناً تویی که بسیار دانا و حکیمی.

اینجا بود که خداوند متعال به حضرت آدم فرمود که:
ای آدم این اسما را به فرشتگان نیز یاد بده

آدم معلم ملائکه الله

«قَالَ يَا آدَمُ أَنْبِئْهُمْ بِأَسْمَائِهِمْ ۖ فَلَمَّا أَنْبَأَهُمْ بِأَسْمَائِهِمْ قَالَ أَلَمْ أَقُلْ لَكُمْ إِنِّي أَعْلَمُ غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَأَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كُنْتُمْ تَكْتُمُونَ»

 ترجمه:
خدا فرمود: ای آدم! فرشتگان را از نام های آنان خبر ده. پس هنگامی که نام هایشان را به فرشتگان خبر داد [خدا] فرمود: آیا به شما نگفتم که من یقیناً نهانِ آسمان ها و زمین را می دانم، و به آنچه شما آشکار می کنید و به آنچه پنهان می دارید، دانایم؟

نکته…
فرشتگان مطالب خود را آشکارا گفتند و خداوند هم با آنچه که در سینه ها پنهان داشتند آگاه بود، و البته آن مطلب ناگفته فرشتگان را این چنین گفته اند که آن شیطانی بوده که در صف فرشتگان حضور داشته است.

شیطان در میان فرشتگان با خودش عهد کرد که «من اشرف مخلوقات بودن انسان را قبول نمیکنم» و این همان آغاز انحراف شیطان بود.

«والحمدلله رب العالمین»

1402/1/30