در هجدهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با 20 فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.

 در هجدهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با 20 فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.
فروردین 23, 1402
64 بازدید

شانزدهمین جلسه تفسیر قرآن کریم (آموزه های قرآنی) در هجدهمین روز از ماه مبارک رمضان اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و بیان آموزه های قرآنی با سخنرانی حجت‌ الاسلام والمسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد؛ با محوریت تفسیر سوره بقره؛ در مسجد بعثت برگزار […]

شانزدهمین جلسه تفسیر قرآن کریم (آموزه های قرآنی)

در هجدهمین روز از ماه مبارک رمضان اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و بیان آموزه های قرآنی با سخنرانی حجت‌ الاسلام والمسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد؛ با محوریت تفسیر سوره بقره؛ در مسجد بعثت برگزار گردید.

در هجدهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با ۲۰ فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.

«بسم الله الرحمن الرحیم»

«الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد نبیه و آله الطّاهرین»

با آرزوی قبولی طاعات و عبادات کلیه هم استانی های عزیز، نمازگزاران و روزه داران در این ماه مبارک رمضان، ان شاءالله مورد قبول درگاه حق قرار بگیرد.

در آستانه لیالی قدر قرار داریم، از خداوند متعال درخواست میکنیم بهترین مقدرات را برای همه ما رقم بزند.

 امام صادق «علیه السلام» می فرماید:

▫️ شب قدر قلب رمضان است
▫️کانون رمضان است

«التَّقدیرُ فی لَیلَةِ تِسعَ عَشرَةَ و الإبرامُ فی لَیلَةِ إحدی و عِشرینَ و الإمضاءُ فی لَیلَةِ ثلاثَ و عِشرینَ»

 ترجمه:
▫️مقدّرات در شب نوزدهم تعیین
▫️ در شب بیست و یکم تأیید
▫️و در شب بیست و سوم ماه رمضان امضا می شود

این شبها فرصتی است که با اراده مستحکم در عبادت و بندگی توشه یکسال را برداریم، که خداوند متعال بهترین مقدرات را برای یک سال، بلکه برای تمام عمر نوشته شود.

در ادامه تشریح آیات سوره بقره به آیه:

«مَثَلُهُمْ كَمَثَلِ الَّذِي اسْتَوْقَدَ نَارًا فَلَمَّا أَضَاءَتْ مَا حَوْلَهُ ذَهَبَ اللَّهُ بِنُورِهِمْ وَتَرَكَهُمْ فِي ظُلُمَاتٍ لَا يُبْصِرُونَ»

 ترجمه:
سرگذشت منافقین مانند کسانی است که در شب بسیار تاریک بیابان آتشی افروختند تا در پرتو آن خود را از خطر نجات دهند، چون آتش پیرامونشان را روشن ساخت، خدا به وسیله توفانی سهمگین نورشان را خاموش کرد و آنان را در تاریکی هایی که مطلقاً نمی دیدند واگذاشت.

 محاسبات غلط منافقین

نهایتاً منافق چنین سرنوشتی دارد، منافق تصور می‌کند که با دو چهره بودن می‌تواند مسیر پرفراز و نشیب زندگی را با همین شیوه طی کند، خیال می‌کند میتواند هم از منافع مسلمانان نفع ببرد و هم کفار.

از این جهت با آن محاسباتی که دارد اگر روشنایی ضعیفی یا جرقه هدایتی هم سراغش بیاید، موقت است و نمی‌تواند از سختی های زندگی فرار کند.

▫️چرا که به چراغ عقل
▫️ همنشینی با صالحان
▫️ چراغ هدایت قرآن
برای رسیدن به سرمنزل مقصود نیاز دارد و باید اینها را برای خودش فراهم نماید.

تعبیر قرآن در مورد منافقین «مثلهم کمثل استوقد نارا» هست، که با اینکه ممکن است راهی برای نجات پیدا کنند

▫️اما بخاطر جهل
▫️دروغ
▫️ خیانت
▫️لجاجت
▫️عدم شهامت و صداقت
طبق فرموده قرآن و تعبیر در بیابان ماندن، منافق در گمراهی می‌ماند
▫️ اینها همان چیزی است که حقیقت انسان را نابود میکند
▫️نفاق آن چشم حقیقت بین را از بین میبرد
▫️برشنوایی گوش انسان و بر فهم انسان تاثیر میگذارد

«صُمٌّ بُكمٌ عُميٌ فَهُم لا يَرجِعونَ»

 ترجمه:
آنها کران، گنگها و کورانند؛ لذا (از راه خطا) بازنمی‌گردند!
و مشخص است که همراهی با مشترکین باعث شده اینطور عنصری درست شده است

 منافقین اگر جایی نیز مواضعی هم دارند که منطبق با حقیقت است، آنهم زودگذر است و دوباره به همان حالت اولیه برمیگردد

حقیقت نفاق سبب می شود که:
▫️خوب را بد
▫️ و بد را خوب
▫️معروف را منکر
▫️ و منکر را معروف می‌بیند
▫️ زشت را زیبا
▫️ و زیبا را زشت می بیند
منافقین در عالم هستی در یک تاریکی گرفتار شده اند، که حقیقت را نمی فهمند…

منافق ترسو است

در سوره توبه آیه ۶۴ به خصوصیت دیگری از منافقین اشاره میکند و می‌فرماید منافق وجودش همراه با ترس است…

«يَحْذَرُ الْمُنَافِقُونَ أَنْ تُنَزَّلَ عَلَيْهِمْ سُورَةٌ تُنَبِّئُهُمْ بِمَا فِي قُلُوبِهِمْ ۚ قُلِ اسْتَهْزِئُوا إِنَّ اللَّهَ مُخْرِجٌ مَا تَحْذَرُونَ»

 ترجمه:
منافقان از اینکه سوره ای بر ضدشان نازل شود که آنان را از اسراری که در جهت دشمنی با خدا، پیامبر، مؤمنان و حکومت اسلامی در دل هایشان وجود دارد، آگاه نماید اظهار ترس و نگرانی می کنند؛ بگو: مسخره کنید، خدا آنچه را از آن بیمناک و نگرانید، آشکار خواهد کرد.

ترس منافقین از مسلمانان

مسلمانان با جهاد شان در حال پیشرفت هستند، در حال افزایش هستند…
منافقین از یک طرف از سوی مسلمانان تهدید می‌شوند، از جمعیت زیاد مسلمانان، از پیشرفت مسلمانان تهدید می‌شوند، و از طرفی از سوی خداوند متعال بخاطر افشای حقیقت وجودیشان تهدید می‌شوند، اینجاست که منافقین می ترسند خداوند سوره ای و نشانه ای بفرستد و از درون آنها خبر دهد.
«انَّ اللَّهَ مُخْرِجٌ مَا تَحْذَرُونَ»

عدم درک حقیقت از سوی منافقین

در آیه ۶۰ و ۶۱ می فرماید:

«لَئِنْ لَمْ يَنْتَهِ الْمُنَافِقُونَ وَالَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَالْمُرْجِفُونَ فِي الْمَدِينَةِ لَنُغْرِيَنَّكَ بِهِمْ ثُمَّ لَا يُجَاوِرُونَكَ فِيهَا إِلَّا قَلِيلًا»

 ترجمه:
اگر منافقان و آنان که در دل هایشان بیماری ضعف ایمان است و آنانکه در مدینه شایعه های دروغ و دلهره آور پخش می کنند از رفتار زشتشان باز نایستند، تو را بر ضد آنان بر می‌انگیزیم که یا تبعیدشان کنی یا با آنان بجنگی، آن گاه در این شهر جز اندکی که خالص و پاک هستند در کنار تو نخواهند ماند.

با این اوصاف حقیقت آنها دگرگون شده و دیگر بر نمیگردند…

«أَوْ كَصَيِّبٍ مِنَ السَّمَاءِ فِيهِ ظُلُمَاتٌ وَرَعْدٌ وَبَرْقٌ يَجْعَلُونَ أَصَابِعَهُمْ فِي آذَانِهِمْ مِنَ الصَّوَاعِقِ حَذَرَ الْمَوْتِ ۚ وَاللَّهُ مُحِيطٌ بِالْكَافِرِينَ»

یا سرگذشت آنان، سرگذشتِ دچار شدگان به رگباری شدید از آسمان است که در آن تاریکی ها و رعد و برقی است، آنان انگشتانشان را از [صدایِ هولناکِ] صاعقه ها به خاطر بیم مرگ در گوش هایشان می گذارند در حالی که راه گریزی از مرگ برای آنان نیست و خدا به کافرانْ احاطه [همه جانبه] دارد.

وحشت و اضطراب منافقین

در جایی که
▫️ باران
▫️رعد و برق
▫️صاعقه
در محیطی وحشت آفرین وجود داشته باشد، مجبور می‌شود که دست را داخل گوش قرار دهد و آنان را نشنود چون اگر آن صدا را بشنود بخاطر ترس می میرند، آن هم در بیابانی که هیچ پناهگاهی نیست« وَ اللَّهُ مُحيطٌ بِالْکافِرينَ»

صاعقه تشبیه مجازات الهی است

منافق بخاطر اعمالش مجازات می‌شود، به (صاعقه) مجازات الهی دچار می شود و بر او فرود می آید، شخص مومن با روح ایمان مسیر برای او روشن است، ولی منافق چون دو چهره است از این فضیلت بهره ای ندارد.

 جهاد مسلمانان صاعقه است

«مُحَمَّدٌ رَسولُ اللَّهِ ۚ وَالَّذينَ مَعَهُ أَشِدّاءُ عَلَى الكُفّارِ رُحَماءُ بَينَهُم»
جهاد مسلمانان چون صاعقه بر سر کفار فرود می آید، صاعقه همان مجازات است، که مسلمانان نسبت به کفار سرسخت هستند

نفاق شدید منافقین

در آیه ۱۱ سوره حشر تصویری از منافق ارائه می دهد که گویا در نفاق خودشان باز نفاق می برند، یعنی قول می‌دهند که از همفکر خودشان پشتیبانی می کنند، اما از حمایت آنها نیز دست بر می دارند، این یک گونه نفاق شدید است.

« أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ نَافَقُوا يَقُولُونَ لِإِخْوَانِهِمُ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَئِنْ أُخْرِجْتُمْ لَنَخْرُجَنَّ مَعَكُمْ وَلَا نُطِيعُ فِيكُمْ أَحَدًا أَبَدًا وَإِن قُوتِلْتُمْ لَنَنصُرَنَّكُمْ وَاللَّهُ يَشْهَدُ إِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ»

ترجمه:
آیا کسانی را که نفاق ورزیدند، ندیدی؟ که به برادران کافرشان از اهل کتاب می گویند: اگر شما را از خانه و دیارتان بیرون کردند، ما هم قطعاً با شما بیرون می آییم، و هرگز فرمان کسی را بر ضد شما اطاعت نمی کنیم، و اگر با شما جنگیدند، همانا شما را یاری می کنیم. و خدا گواهی می دهد که آنان دروغگویند.

«لَئِنْ أُخْرِجُوا لَا يَخْرُجُونَ مَعَهُمْ وَلَئِنْ قُوتِلُوا لَا يَنْصُرُونَهُمْ وَلَئِنْ نَصَرُوهُمْ لَيُوَلُّنَّ الْأَدْبَارَ ثُمَّ لَا يُنْصَرُونَ»

 ترجمه:
اگر مسلمانان کافران از اهل کتاب را بیرون کنندمنافقانذ با آنان بیرون نمی روند، و اگرمسامانانذ با آنان بجنگند منافقان آنان را یاری نمی دهند، و اگر یاری دهند در گرماگرم جنگ پشت کنان می گریزند، سپس کافران اهل کتابدیاری نمی شوند.

نکته

ببینید چه موجودات پلید ای هستند، حتی با کافران و رفقای خودشان نیز نفاق دارند، و آنها را یاری نمی کنند. منافقان به دنبال این هستند که به هر شکلی شده، این کافران و مشرکان تحریک شوند و به مسلمانان ضربه بزنند

«والحمدلله رب العالمین»

 

 

1402/1/20