خطبه اول: “بسم الله الرّحمن الرّحیم” “الحَمدلِلّٰهِ رَبِّ العٰالمینَ وَ صَلّیَ اللّٰهُ عَلىٰ سَيِّدِنٰا وَ نَبيِّنٰا اَبىالقاسِمِ المُصطَفىٰ مُحَمَّد(ص) و آلهِ اجمعین سِیَّما بَقیَّةِ اللهِ فِی الأَرضین.» حجت الاسلام و المسلمین سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولیفقیه و امامجمعه خرمآباد، روز جمعه ۲۲ دیماه ۱۴۰۲ در خطبههای نماز جمعه شهرستان خرمآباد که در مصلی الغدیر این […]
خطبه اول:
“بسم الله الرّحمن الرّحیم”
“الحَمدلِلّٰهِ رَبِّ العٰالمینَ وَ صَلّیَ اللّٰهُ عَلىٰ سَيِّدِنٰا وَ نَبيِّنٰا اَبىالقاسِمِ المُصطَفىٰ مُحَمَّد(ص) و آلهِ اجمعین سِیَّما بَقیَّةِ اللهِ فِی الأَرضین.»
حجت الاسلام و المسلمین سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولیفقیه و امامجمعه خرمآباد، روز جمعه ۲۲ دیماه ۱۴۰۲ در خطبههای نماز جمعه شهرستان خرمآباد که در مصلی الغدیر این شهرستان برگزار شد، پس از حمد و ثنای الهی ضمن توصیه به تقوای الهی و اشاره به آیه ۵۴ و ۵۵ سوره مبارکه قمر گفت:
«إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَنَهَرٍ
فِي مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَلِيكٍ مُقْتَدِرٍ»
ترجمه:یقیناً پرهیزکاران در بهشت ها و کنار نهرها هستند، در منزلگاه صدق و حقیقت نزد خداوند عزّت و سلطنت جاودانی متنعّمند.
رعایت تقوای الهی
خودم و شما را به رعایت تقوای الهی و ایمان و عمل صالح، اجتناب از محرمات و دوری از شبهات فرا میخوانم.
وعده گاه قیامت
روز حساب و روز قیامت، وعدگاه الهی و اجتماع اولین و آخرین است، تلخترین و سختترین و مصیبت بارترین روز برای مشرکین و کفار و مجرمین و گناهکاران است، روزی که نظیر آن در عالم خلقت وجود ندارد و تلخی آن با آنچه انسان در دنیا میبیند و گرفتار آن میشود قابل مقایسه نیست و متفاوت است.
فیض گسترده الهی
ولی همان وعده گاه، برای انسانهای متقی طور دیگری است، در میان باغها و در کنار جویبارها هستند، «نَهَر» را بعنوان فیض گسترده الهی نیز یاد میکنند، که بهشتیان مشمول فیض گسترده الهی میشوند، از پاداشهای مادی برخوردارند و علاوه بر آن از پاداشهای معنوی نیز بهره مند میشوند«فی مقعد صدق عند ملیک مقتدر» در نزد خدای مالک و قادر حضور دارند، تقرب دارند.
دو ویژگی مهم
این آیه شریفه دو ویژگی را ذکر میکند که در این دو همه خوبیها جمع شده است،
▫️ویژگی اول:
جایگاه صدق و راستی و حق و حقیقت که همه وعده خداوند است، وعدههایی که خداوند متعال بصورت متنوع و فراوان در قرآن حکیم به انسانهای متقی وعده داده است، در آنجا آشکار میشود، وعدههای بهشتی که هیچ چشمی آنها را ندیده و هیچ گوشی نشنیده و به فکر هیچکس خطور نکرده، این نعمتهای خداوندی در آن روز عیان میشود،چون وعده گاه صدق است و حق باید تجلی کند، راستی و درستی باید خودش را نشان بدهد.
▫️ویژگی دوم:
بهرهمندی متقین از پاداشهای معنوی است، «عند ملیک مقتدر» در نزد خداوند مالک قادر حضور دارند خداوندی که تمام فیوضات در قدرت و مالکیت اوست، متقین از چنین نعمتی برخوردار هستند و خداوند متعال هیچ نعمتی را از متقین فروگذار نخواهد کرد، و تمام نعمتهایش در اختیار انسانهای با تقواست.
آنچه که مهم است این است که بین نعمتهای الهی، (مادی و معنوی) با سخن و ایمان و رفتار صالحی که از انسان بروز میکند رابطه مستقیم وجود دارد، اینکه گفته شده بهشت را به بها میدهند، نه به بهانه، به این معناست که یک داد و ستد است، و لذا خودم و همه شما نمازگزاران را به رعایت تقوای الهی انجام واجبات ترک محرمات و دوری از شبهات فرا میخوانم.
بایدها و نبایدهای مراسمات ترحیم
مطالبات زیادی از سوی مومنین و مردم در خصوص نحوه برگزاری مجالس ترحیم به اینجانب بیان شده، اجتماع در مجلس ترحیم هم برای طلب آمرزش شخص متوفی است، و هم مجلس عبرت و یاد خدا و روز معاد و رستاخیز است، اما گاهی مشاهده میشود که این مجالس ترحیم فرصتی شده برای عده کمی که ثروت و مقام و جایگاه و منصب خود را به رخ دیگران بکشند، و محلی برای خودنمایی شده، تا جاییکه گاهی بانوان برای حضور در این مجالس لباسهای آنچنانی باید خریداری کنند، و مجلس ترحیم محلی برای ارائه مد و لباس و تظاهر و خودنمایی است.
لزوم اجرای سبک زندگی اسلامی در مجالس ترحیم
اینچنین افعالی با اصل و اساس و هدف برگزاری مجالس ترحیم در تناقض است، اسراف و ریخت و پاش در این مراسمات با یاد خدا و معاد تناسب ندارد، باید اعتراف کرد که برخی از رفتارهای جامعه ما با سبک زندگی اسلامی فاصله پیدا کرده است، یکی از رفتارهای غلط عدم توجه به وضعیت روحی و روانی خانواده مصیبت دیده، و تحمیل خرج و مخارج سنگین پذیرایی بر آنهاست، در همین راستا امام صادق«ع» فرمود: غذا خوردن نزد مصيبت زدگان و با خرج آنان، از رفتارهاى جاهليت است و سنّت پيامبر«ص» فرستادن غذا براى مصيبت زدگان است.
(من لايحضره الفقيه، ج۱ ص۱۸۲)
روایت اول
امام صادق«ع» برای تسلیت و طلب مغفرت در مدت زمان کوتاهی بر خانواده عزاداری وارد شدند، و خطاب به آنان فرمودند: پروردگار در مقابل این مصیبتی که به شما وارد شده بخاطر صبر و شکیبایی که بعمل میآورید به شما اجر و پاداش دهد، و میت شما را در سایه رحمت خود قرار دهد، این را فرمود و خارج شد.
روایت دوم
پیامبر اکرم«ص» در شهادت جعفر بن ابیطالب دستور داد تا سه روز برای خانواده او غذا تهیه کنند و این حرکت در میان مسلمانان سنت شد، و در رسالههای عملیه مراجع تقلید این مطلب ذکر شده که مستحب است اطرافیان برای خانواده مصیبت دیده، تا سه روز غذا تهیه کنند تا سنت نبوی عملی بشود.
لزوم تهیه میثاق نامه
نیاز است همین عزیزان مطالبه گر، بهمراه بزرگان اقوام و طوایف و صاحبان نفوذ در محلات و نقاط مختلف اجتماع کنند و ضمن تهیه میثاقنامه و امضای آن، متعهد به اجرای آن باشند، و ضمن شرکت در مراسم تشییع و تدفین و خاکسپاری با احترام و عزت، پس از تسلیت و همدردی و حضور در منزل مصیبت دیده، بدون ایجاد رنج و مزاحمتی، با عمل به میثاقنامه و استمرار آن سنت نبوی را زنده کنند، و اجر و پاداش آن بیش از هر چیز دیگری نصیب پیشگامان این سنت است.
▪️۱- مراسم عزا و ترحیم ساده برگزار بشود.
▪️۲- به ابراز همدردی و عرض تسلیتی اکتفا بشود.
▪️۳- اگر لازم بود مدت بیشتری جهت آرامش مصیبت دیده در کنارشان باشند این حضورشان به گونهای باشد که موجبات رنج و مشقت و اذیت خانواده متوفی فراهم نشود.
▪️۴- با نزدیکان تلاش کنند که مصیبت دیدگان نگران خورد و خوراک و تهیه غذا نباشند.
طبیعتاً عمل به چنین سنتی، ثواب بسیار زیادی خواهد داشت، آنچه لازم بود گفته شد، باقی آن در اختیار بزرگان طوایف، اقوام، عشایر و صاحبان نفوذ و اهل رسانه سخن و قلم و علما واهل منبر است، که ان شاءالله به آن تعمیق ببخشند.
▪️ قرائت سوره مبارکه والعصر زینت بخش خطبه اول
خطبه دوم
“بسم الله الرّحمن الرّحیم”
“الحَمدلِلّٰهِ رَبِّ العٰالمینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلىٰ سَيِّدِنٰا وَ نَبيِّنٰا اَبىالقاسِمِ المُصطَفىٰ مُحَمَّد(ص) و آلهِ الطّاٰهِرینَ والصلاة والسلام عَلی عَلیِِ اَمیرَالمُومِنینَ وَ عَلی فاطِمَةَ الزّهرا سَیِدَةِ النِّساءِ العالَمین وَ عَلی … وَ الحُجَّة المُنتَظََر بِحُبِّهِم نتَوَلّی وَ مِن اَعدائِهِم نَتَبَرءُ الی یوم القیامة»
حجت الاسلام و المسلمین سیداحمدرضا شاهرخی نماینده ولیفقیه و امامجمعه خرمآباد،جمعه ۲۲ دیماه ۱۴۰۲ در خطبه دوم نماز جمعه که در مصلی الغدیر خرم آباد برگزار شد، ضمن توصیه به تقوای الهی گفت:
ولادت امام باقر «علیه السلام«
ماه رجب المرجب و میلاد با سعادت حضرت امام محمد باقر«ع» نزدیک است، ایشان در حدیثی فرمودند:
(أربَعةٌ أسرَعُ شيءٍ عُقوبَةً : رجُلٌ أحسَنتَ إلَيهِ و يُكافيكَ بالإحسانِ إلَيهِ إساءةً ، و رجُلٌ لا تَبغِي علَيهِ و هو يَبغِي علَيكَ ، و رجُلٌ عاهَدتَهُ على أمرٍ فَمِن أمرِكَ الوَفاءُ له و مِن أمرِهِ الغَدرُ بكَ ، و رجُلٌ يَصِلُ قرابَتَهُ و يَقطَعُونَهُ)
ترجمه: چهار چيز است كه كيفرشان از هر گناهى زودتر به انسان میرسد:
▪️۱- كسى كه تو به او خوبى كنى و او پاداش آن را به بدى دهد، و خیانت کند، خداوند او را در همین دنیا مجازات میکند.
▪️۲- كسى كه تو به او ستم نكنى و او به تو ستم كند، توضیح اینکه، مثلاً تو با او خوش قولی کردی، یا ضامن او شدی، یا گرفتاری او را برطرف کردی ولی او برعکس رفتار نمود، مجازاتش را خواهد کشید.
▪️۳- كسی كه در كارى با او پيمان بندى و تو به پيمانت وفادار میمانى و او پيمان شكنى كند
▪️۴- و كسى كه تو با او پيوند برقرار كنى و او پيوند بِبُرد، صله ارحام نکند، تو وصل میکنی او فصل میکند، جایی برای غصه خوردن نیست، در همین دنیا او را مجازات خواهند کرد.
به خدا پناه میبریم از این همه گناه، خودم و همه شما را از گرفتار شدن و ارتکاب در محرمات و همه بدیها، به تقوای الهی، انجام واجبات، ترک محرمات، و پرهیز از شهبات فرا میخوانم.
توسل به امام پنجم شیعیان
در این روز جمعه سلام و تحیت خود را به ائمه مظلوم بقیع، خاصه به امام باقر«ع» و به آن قبور خاموش واصل میکنیم،
«السلام علیک یا ابا جعفر یا محمد بن علی ایها الباقر یابن رسول الله انا توجهنا واستشفعنا وتوسلنا بک الی الله و قدمناک بین یدی حاجاتنا یا وجیها عندالله اشفع لنا عندالله»
ثواب عظیم شرکت در نماز جمعه
امام باقر«ع» فرمود: فرشتگانی هستند که فقط روز جمعه نازل میشوند، درب مصلی و مسجد میایستند، قلمهای آنها از طلا و کاغذشان از نقره، و بر یک صندلی نورانی، اسامی افرادی را که به ترتیب حضور به نماز جمعه می آیند مینویسند، این نوشتن تا زمان حضور امام جمعه ادامه دارد، بمحض حضور امام جمعه، دفترهای خود را میبندند به آسمان پرواز میکنند و کسانی که بعد از امام جمعه میآیند فرشتگان دیگری آنها را ثبت نام میکنند، ولی افرادی که در ابتدا آمدند با کسانیکه با تاخیر میآیند متفاوت هستند، و البته آنها نیز از رحمت بیکران الهی بهرهمند خواهند شد.
فضیلت روز جمعه و نماز جمعه
از امام صادق«ع» در کتاب مصباح المتهجد ص ۳۶۶ نقل شده که فرمود: خداوند روز جمعه را بر باقی روزها برتری داده، در روز جمعه بهشت زینت داده میشود، برای کسی که بسمت نماز جمعه قدم برمیدارد و به میعادگاه نماز جمعه میآید به همان میزان هم به بهشت نزدیک میشود، و درهای آسمان باز است تا اعمال بندگانی که در نماز جمعه شرکت کردهاند را به آسمانها ببرند.
مناسبتها
ماه رجب نخستین ماه، از ماههای حرام است که با ولادت حضرت امام باقر علیه السلام آغاز می شود.ماههای حرام، رجب، محرم، ذیحجه و ذیقعده احترام ویژه ای دارند، و این سه ماه رجب، شعبان، و رمضان، روزهای خودسازی و بازنگری در اعمال خود است، ۹۰ روز تحول زا است، که با نماز اول وقت، گناه نکردن، صدقه دادن، خواندن نماز اول ماه، میتوان تغییر ایجاد کرد، از سویی میلاد چهار امام شریف و بعثت پیامبر اسلام در این ماه است، لذا تا میتوانیم ان شاءالله قلوب خود را به حضرات معصوم نزدیک کنیم و از سویی طلب استغفار کنیم، و سوره توحید را به عنوان یکی از اعمال ماه رجب بخوانیم.
عظمت سوره اخلاص
در تشییع جنازه سعد بن معاذ که از اصحاب خاص حضرت رسول اعظم ص بودند.
پیامبر اکرم مشاهده کرد که فرشتگان زیادی در تشییع او حضور دارند، از جبرئیل پرسید این حضور انبوه عدد فرشتگان به چه دلیل است؟ گفت بخاطر اینکه سعد سوره توحید را زیاد تلاوت میکرد، مجموعه این روایات و احادیث آموزههایی از پیشوایان معصوم است که ان شاءالله به آنها عامل باشیم.
سیره امام هادی «علیه السلام»
شهادت امام هادی«ع» را در پیش داریم، شخصیت آن امام عزیز شخصیت منحصر به فردی بود، و لازم است که همه ما به عنوان شیعیان و محبین و دوستداران آن امام همام، ارتباط فردی، اجتماعی و سیاسی را با آنان تنظیم کنیم، آنها بعنوان انسانهای کامل هم رابطه فردی با خدا داشتند، هم ارتباط اجتماعی با مردم در گره گشایی از مردم و هم فعالیتهای سیاسی، و همین فعالیتهای سیاسی منجر به شهادت حضرات معصومین شد.
مشارکت فردی، اجتماعی و سیاسی
سیره اهل بیت علیهم السلام به ما می آموزد که در همه عرصهها خصوصاً، عرصههای فردی، اجتماعی و سیاسی مشارکت داشته باشیم، اینکه کسی افتخار کند که شناسنامه من مهر انتخابات نخورده است این جای افتخار نیست بلکه جای مذمت است، اینکه انسان از تحولات منطقهای و جهانی بیخبر باشد، مثلاً در غزه و یمن و در محور مقاومت چه میگذرد، اطلاعی نداشته باشد این افتخار نیست بلکه سرزنش دارد، سیره ائمه معصومین اینچنین بوده که در همه عرصهها مشارکت داشته اند.
شهادت فداییان اسلام
۲۷ دی روز شهادت حجت الاسلام والمسلمین سید نواب صفوی و یاران شهیدش طهماسبی، برادران واحدی، و شهید ذوالقدر است، که در سال ۴۴ بدست رژیم منحوس پهلوی بدرجه رفیع شهادت نائل شدند، بعد از ده سال مبارزه و جهاد مستمر در راستای ارزشهای امام راحل که رهبری بدنبال آن هستند، این شهیدان بعنوان پیشگامان و پیشتازان جهاد و ایثار و شهادت در راه خدا بشهادت رسیدند یادشان گرامی و راهشان پر رهرو باد.
سالروز فرار شاه
۲۶ دی روز فرار شاه خائن و سقوط رژیم پهلوی است، گرچه چهره بدنامی بنام بختیار را سرکار گذاشتند تا با کمک مستشاران آمریکایی رژیم را حفظ کند، اما علیرغم حمایتهای شرق و غرب، بخاطر حضور و در صحنه بودن شما مردم، و هدایتهای سیاسی الهی امام راحل رژیم پهلوی سرنگون شد، و این پیروزیها یکی پس از دیگری تا رسیدن به آن قله آرمانها و ارزشهای اسلامی ادامه دارد و خواهد داشت.
اقدام قاطع رئیس جمهور
رئیس جمهور محترم در دو هفته اخیر باز هم بر نفی تبعیض و توصیه فرا قانونی و حرکت بر اساس قانون در اداره کشور، و نفی سازوکارهای غیرقانونی تاکید کرد، و اعلام کرد هرکس از مدار قانون خارج شود فرصت خدمتگزاری به مردم را از آنان میگیرند، این جای تشکر وقدردانی دارد که بواسطه استخدام خارج از ساز و کار قانونی چند نفر، معاون وزیر را برکنار نمود، این حرکت امید آفرین و اعتمادآفرین است، و بر سرمایه نظام اسلامی میافزاید، از جناب رئیس جمهور تقاضا داریم که در خصوص استخدامهای غیرقانونی به استانها نیز نظر کنند، چراکه در بعضی از استانها نیز اینچنین اتفاقاتی بوقوع میپیوندد، تقاضای ما این است که نمایندگانی از بازرسی نهاد ریاست جمهوری را به برخی از استانها از جمله استان لرستان بفرستند تا با چنین مصادیقی برخورد و اعمال قانون شود.
ملزومات انتخابات
در خصوص مسائل پیرامون انتخابات و رعایت قوانین از سوی داوطلبین و ستادها و حامیان آنها نکات زیادی گفته شده، که نیاز است همه افراد نسبت به این مطالب و آیین نامهها اطلاعات بیشتری کسب کنند، در باب انتخابات باید عرض کنم که مشارکت حداکثری امنیت آور است، شما ممکن است به یک نماینده نقد داشته باشید و حتی او را در این دور شایسته رای دادن خود ندانید، ولی مجلس شورای اسلامی، و جایگاه مجلس را با کم کاری یک نماینده نباید خلط کرد.
مجلس مطلوب و کارآمد
مجلس شورای اسلامی در طول یازده دوره، قوانین و آیین نامههای موثر و مفیدی را مصوب کرده، کما اینکه رهبر معظم انقلاب نیز بر موفقیت آمیز بودن فعالیتها، و بالا بودن معدل کار مجلس اذعان داشتند، یکی از موارد، قانون مقابله با تحریمها بوده، یکی دیگر از موارد، قانون جوانی جمعیت است که در همین مجلس تصویب شد، قانونی که در ارتباط با حقوق و رتبهبندی معلمان مصوب شد، و مجموع دیگر قوانین که از همین مجلس به تصویب رسید، ولی باید دانست، قطار بدون ریل نمیتواند حرکت کند و مجموعه دولت، بدون مجلس قانونگذاری نمیتواند کارهای اجرایی را انجام دهد، جایگاه مجلس یک جایگاه رفیع و بلندی است، لذا مشارکت مردمی در این امر بسیار مهم است.
▪️قرائت سوره مبارکه تکاثر زینت بخش خطبه دوم
1402/10/22
نظرات
ارسال دیدگاه برای این نوشته بسته می باشد.