خطبه اول بسماللَّهالرّحمنالرّحیم الحمد للَّه ربّ العالمین نحمده و نستعینه و نستغفره و نتوکّل علیه و نصلّی و نسلّم علی حبیبه و نجیبه و خیرته فی خلقه حافظ سرّه و مبلّغ رسالاته بشیر رحمته و نذیر نقمته سیّدنا و نبیّنا ابیالقاسم المصطفی محمّد و علی اله الأطیبین الأطهرین المنتجبین الهداة المهدیّین المعصومین المکرّمین سیّما بقیّةاللَّه […]
خطبه اول
بسماللَّهالرّحمنالرّحیم
الحمد للَّه ربّ العالمین نحمده و نستعینه و نستغفره و نتوکّل علیه و نصلّی و نسلّم علی حبیبه و نجیبه و خیرته فی خلقه حافظ سرّه و مبلّغ رسالاته بشیر رحمته و نذیر نقمته سیّدنا و نبیّنا ابیالقاسم المصطفی محمّد و علی اله الأطیبین الأطهرین المنتجبین الهداة المهدیّین المعصومین المکرّمین سیّما بقیّةاللَّه فی الأرضین. و نصلّی و نسلّم علی ائمّة المسلمین و حماة المستضعفین و هداة المؤمنین
اوصیکم عباد اللَّه نفسی و بتقوی اللَّه
حجت الاسلام و المسلمین شمسی فر (امام جمعه موقت شهرستان خرم آباد) جمعه ۱۲ خرداد ماه ۱۴۰۲ در خطبه اول نماز جمعه با توصیه به تقوای الهی و اشاره به آیه ۵۱ سوره مبارکه نور گفت توصیه به تقوای الهی را با این آیه بیان می کنیم که می فرماید:
«إِنَّمَا كَانَ قَوْلَ الْمُؤْمِنِينَ إِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ أَنْ يَقُولُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ»
ترجمه:
گفتار مؤمنان هنگامی که آنان را بسوی خدا و پیامبرش میخوانند تا میانشان داوری کند، فقط این است که میگویند: شنیدیم و اطاعت کردیم و اینانند که رستگارند.
صفات مومنین(ویژگی اول)
قرآن در این آیه صفاتی را برای متقین بیان میکند و در آیه ای دیگر به صفات منافقین اشاره میکند که میفرماید:
زمانیکه آنها را بسوی خدا و رسولخدا فرا میخوانند تا پیغمبر میانشان، قضاوت و امر و نهی کند، به آن سخن نیک بخصوص تلاوت قرآن و کلام معصومین گوش میدهند.
«فَبَشِّرْ عِبَادِ، الَّذِينَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُوْلَئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّهُ وَأُوْلَئِكَ هُمْ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ»
ترجمه:
به اینچنین بندگان که به سخنان خدا و رسول گوش میدهند، بشارت بده.
ویژگی دوم
اینکه اطاعت میکنند، در مقابل دستور خدا و پیغمبر مطیع و فرمانبرند است نق نمی زنند
ویژگی سوم
خداترس و مومن است و با داشتن تقوا است که خدا ترس است، و به فلاح و رستگاری دست پیدا میکند، اگر کاری بر او واجب شده، با رغبت انجام میدهد، اطاعت فرمان خدا برای او سخت نیست.
صفات و ویژگی منافقین
در آیه ۴۸ سوره نور در خصوص منافقین میفرماید:
«وَإِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ إِذَا فَرِيقٌ مِنْهُمْ مُعْرِضُونَ»
ترجمه:
و زمانیکه منافقین را بسوی خدا و پیامبرش میخوانند تا نسبت به اختلافاتی که دارند میانشان داوری کند، ناگهان گروهی از آنان روی گردان می شوند.
اوصاف منافقین
▫️منافق دارای قلب مریض است
▫️ از نماز، قرآن، دعا و مناجات، از مجالس معنوی و مساجد دور است…
▫️از این امور لذت نمیبرد
▫️قلبش آلوده و غبار آلود است
▫️ مانند آیینه ای که غبار گرفته و تصویر را نمیتواند بخوبی نشان دهد، انسان منافق نیز اینچنین است،
▫️حق را نمیبیند و نمی شنود
▫️ و پیروی نمیکند و مخالفت میکند
▫️و توطئه میکند و نقشه میکشد
قلب سلیم
انسان مومن کسی است که دارای قلب سلیم است، حضرت علی«علیه السلام» در مناجات مسجد کوفه می فرماید:
«اَللّهُمَّ اِنّى اَسْئَلُكَ الاَْمانَ يَوْمَ لا يَنْفَعُ مالٌ وَ لابَنُونَ اِلاّ مَنْ اَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَليمٍ»
ترجمه:
خدایا به تو پناه می بریم از آنروزیکه فرزند و مال و ثروت سودی بما نمیدهد، مگر اینکه شخص قلب سلیم داشته باشد.
▫️ انسان مومن دارای قلب پاک
▫️نورانی
▫️و مطهر است
▫️و به محض اینکه با حق روبرو می شود می پذیرد و اطاعت می کند
▫️ اما منافق برعکس است.
صفات منافقین
طبق فرموده قرآن منافق:
«صُمٌّ بُكمٌ عُميٌ فَهُم لا يَرجِعونَ»
آنها کران، گنگها و کورانند؛ لذا (از راه خطا) باز نمیگردند.
و همین صفات بعنوان صفات کفار آمده است از جمله اینکه «لا یعقلون» هستند، بر خلاف انسان های مومن که اهل تعقل و اندیشه هستند، در آیه ۲۴ سوره مبارکه توبه گروه دیگر را معرفی می کند که گرفتار عذاب خدا هستند:
«قُلْ إِنْ كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُمْ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّىٰ يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ ۗ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ»
ترجمه:
بگو: اگر پدرانتان و فرزندانتان و برادرانتان و همسرانتان و خویشانتان و اموالی که فراهم آورده اید و تجارتی که از بی رونقی و کسادی اش می ترسید و خانه هایی که به آنها دل خوش کرده اید، نزد شما از خدا و پیامبرش و جهاد در راهش محبوب ترند، پس منتظر بمانید تا خدا فرمان عذابش را بیاورد؛ و خدا گروه فاسقان را هدایت نمی کند.
ترجیح رضایت خداوند بر غیر خدا
مصادیق ترجیح رضایت خلق بر خالق، و بر عکس در موارد زیادی در طول تاریخ آمده؛ از جمله…
پسر عمروعاص
▫️پسر عمروعاص در مورد امام حسین «علیه السلام» گفت اگر میخواهید یک مرد بهشتی را ببینید، به این شخص نگاه کنید، شخصی گفت اگر اینچنین است چرا در مقابل پدرش علی ایستادید، گفت او امر پدرم بود و از اینرو با علی جنگیدیم.
حنظله
▫️اما برعکس، جناب حنظله که پدرش در لشکر دشمن بود، او در سپاه اسلام بود و به حرف پدر گوش نداد و سپاه اسلام را ترک نکرد، شخص مومن، خدا را بر پدر ترجیح میدهد، اطاعت خدا برای او مهمتر است.
عبدالله ابن زبیر
▫️علی «علیه السلام» در خصوص زبیر فرمود، زبیر از ما اهل بیت بود، تا اینکه پسرش عبدالله بزرگ شد و عبدالله باعث شد زبیر از علی جدا بشود، رضایت دادن پسر، بر خدا و رسول اکرم«ع» و امیرالمومنین«ع»
علی ابن حاتم
▫️پسر علی ابن حاتم در سپاه کوفه بود، وسط میدان آمد و فریاد زد که این پسر فرزند من نیست.
دو پسر قریظه
▫️عمروابن قریظه و علی ابن قریظه دوتا برادر بودند، علی در سپاه عبیدالله و عمرو در سپاه امام حسین«علیه السلام» بود، علی وسط میدان برادرش را صدا زد که از سپاه حسین بیرون بیاید، و به سپاه ما بپیوندد، اما
عمرو با صدای بلند فریاد زد خجالت بکش، از من می خواهی پسر پیغمبر را ترک کنم، و او در همانجا به شهادت رسید، اما علی در سپاه دشمن ماند و دشمن خدا را بر ولی خدا ترجیح داد.
ترجیح همسر
اگر همسر باعث میشود انسان از خدا جدا بشود، و انسان همسر را بر خدا ترجیح دهد، جزء کسانی است که عذاب الهی برای او خواهد بود.
▫️گاهی موقع فرزند و همسر دشمن انسان می شوند،
▫️گاهی نیز همسر یار و یاور انسان برای اطاعت و بندگی خدا می شود
▫️همسر خوب، انسان را بسمت خدا و دین هدایت میکند
▫️و همسر بد انسان را از مسیر خدا دور میکند
▫️شوهری که مراقب است که حجاب زن و دخترش دچار خطشه نشود و از آتش جهنم نجات پیدا کنند
▫️و بر عکس زنانی که ممکن است شوهر را به ربا خواری و گناه و حرام وادار کنند
▫️ اما زنان متقی اینچنین نیستند و برای رضای خدا همدیگر را در مسیر بندگی خدا یاری میکنند
ترجیح قوم و طایفه
▫️گاهی ترجیح قوم و خویش بر خدا اتفاق می افتد، که انسان، عشیره و قبیله خود را بر خدا ترجیح میدهد، در جاییکه باید طرفدار حق باشد، بخاطر قوم و خویش پا بر روی حق میگذارد، و دچار عذاب خواهد شد.
ترجیح مال و منال
▫️اموال انسان در جاییکه در اموالش حلال و حرام را رعایت نکند و برای بدست آوردن مال، فرمان خدا را زیر پا بگذارد.
▫️اگر خمس و زکات تعلق گرفته پرداخت نکند
▫️حلال و حرام را رعایت نکند
این مال در روز قیامت داغی می شود بر پیشانی او میشود.
ترجیح حرام بر حلال در کاسبی
▫️بعضی مواقع کسب و کار، انسان را از خدا دور می کند، شخص در کسب و کار خدا را در نظر نمی گیرد، اینها بدانند جزء کسانی هستند که عذاب خدا آنها را فرا می گیرد.
خانه و مسکن
▫️جاییکه خانه و مسکن انسان باعث شود بعذاب گرفتار شود، از اینکه انسان فکر نکند پول خریدش از کجا بوده؟ چگونه ساخته شده؟ چه جور استفاده میکند؟ مجالس گناه در آن برپا شود، یا دعا و قرآن و توسل و روضه خوانی در آن برگزار گردد.
کم فروشی و غش در معامله
▫️کم فروشی کردن، مخلوط کردن مال خوب و مال نقص دار،فریب دادن مشتری، کلاه سر او گذاشتن، حق مشتری را زیر پا گذاشتن، هم از عوامل عذاب است.
عدم کسب رضایت معصوم
▫️در زمان پیغمبر«ص» و علی«ع» در هنگام جنگ و جهاد بهانه می آوردند که کشاورزی داریم، میوه ها رسیده اند، هوا سرد یا گرم است، زن و بچه داریم.
عدم یاری امام حسین«ع»
بعضیا در کربلا امام حسین«ع» را تنها گذاشتند
نتیجه…
همه این مواردی که گفته شد، مصادیقی بودند که بعضی افراد، خدا و رسول، امام و ولی خدا، جهاد در راه خدا، حلال و حرام خدا، رضایت معصوم برای آنها محبوب تر از رضایت مردم است، و برعکس آنها نیز وجود داشت که در اینصورت فرمان عذاب الهی میرسد، خداوند متعال انسانهای فاسق را هدایت نمیکند، اما انسان مومن با خدا، همیشه مورد هدایت الهی اند.
خداوند ان شاءالله همه ما را در داشتن صفات مومنین کمک کند، که خداوند متعال و رسول اعظم «ص» و امام امام زمان «ع» را بر هر چیزی ترجیح بدهیم، و قدرتی بدهد که بتوانیم موقع امتحان سربلند بیرون بیاییم.
حفظ دین مهم است
مولی الموحدین حضرت علی«ع» فرمود:
▫️اگر در جایی جانت در خطر بود، مالت را بده و جانت را حفظ کن،
▫️ اگر دینت در خطر بود مال و جان را فدا کن و دین را نگهدار و آنرا حفظ کن، لذا خوشا بحال کسانیکه دین و دیانت برای آنها مهم است، و رضای خدا برای آنها مهمتر از هر چیز دیگری است.
◾️در خاتمه خطیب جمعه با قرائت سوره مبارکه اخلاص خطبه را پایان داد.
خطبه دوم:
“بسم الله الرّحمن الرّحیم”
“الحَمدلِلّٰهِ رَبِّ العٰالمینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلىٰ سَيِّدِنٰا وَ نَبيِّنٰا اَبىالقاسِمِ المُصطَفىٰ مُحَمَّد(ص) و آلهِ الطّاٰهِرینَ والصلاة والسلام عَلی عَلیِِ اَمیرَالمُومِنینَ وَ عَلی فاطِمَةَ الزّهرا سَیِدَةِ النِّساءِ العالَمین وَ عَلی … وَ الحُجَّة المُنتَظََر بِحُبِّهِم نتَوَلّی وَ مِن اَعدائِهِم نَتَبَرءُ»
حجت الاسلام و المسلمین شمسی فر (امام جمعه موقت شهرستان خرم آباد) جمعه ۱۲ خرداد ماه ۱۴۰۲ در خطبه دوم نماز جمعه با توصیه به تقوای الهی و اشاره به حدیثی از حضرت علی «علیه السلام» گفت:
توصیه به خواندن نهجالبلاغه
برادران و خواهران مومن و متدین از نهج البلاغه غافل نباشیم، ترجمه آن را بخوانیم حتی اگر مقدار کمی شده است، با این کتاب ارزشمند مانند قرآن مأنوس شویم.
فرازی از خطبه ۶۴ نهجالبلاغه
فَاتَّقُوا اللَّهَ عِبَادَ اللَّهِ وَ بَادرُوا آجَالَکُمْ بأَعْمَالِکُمْ وَ ابْتَاعُوا مَا یَبْقَی لَکُمْ بمَا یَزُولُ عَنْکُمْ وَ تَرَحَّلُوا فَقَدْ جُدَّ بکُمْ وَ اسْتَعِدُّوا لِلْمَوْتِ فَقَدْ أَظَلَّکُمْ وَ کُونُوا قَوْماً صِیحَ بهِمْ فَانْتَبَهُوا وَ عَلِمُوا أَنَّ الدُّنْیَا لَیْسَتْ لَهُمْ بدَارٍ فَاسْتَبْدَلُوا، فَإِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ لَمْ یَخْلُقْکُمْ عَبَثاً وَ لَمْ یَتْرُکْکُمْ سُدًی.
ترجمه:
ای بندگان خدا از خدا بپرهیزید،و با اعمال نیکو به استقبال أجل بروید،با چیزهای فانی شدنی دنیا آنچه که جاویدان میماند خریداری کنید، از دنیا کوچ کنید که برای کوچ دادنتان تلاش می کنند،آماده مرگ باشید که بر شما سایه افکنده است، چون مردمی باشید که بر آنها بانگ زدند و بیدار شدند، و دانستند دنیا خانه جاویدان نیست و آن را با آخرت مبادله کردند، خدای سبحان شما را بیهوده نیافرید، و به حال خود وا نگذاشت.
آنچه از کلام مولا علی علیه السلام دریافت میشود،
▫️ آینده نگری
▫️ یاد مرگ
▫️ یاد قیامت
▫️عبرت گرفتن
▫️توشه گرفتن از دنیا برای آخرت
▫️ترجیح دادن رضایت خالق بر خلق
▫️دست برداشتن از غفلت
▫️بیدار شدن است.
لذا انسان مومن در بهشت ثمره کار خوب خود را می بیند و انسان بد نیز جایگاه خود را خواهد دید، ان شاءالله خداوند متعال توفیق عنایت بفرماید، اینها را آویزه گوش خود کنیم و عمل کنیم.
مناسبتها
۱۴ خرداد سالروز رحلت حضرت امام خمینی«ره» میباشد که ضمن تسلیت رحلت آن بزرگ مرد تاریخ، در این خصوص اوصاف و ویژگیهایی که باعث شد، به این جایگاه عظیم برسد و انقلاب اسلامی با شکوه هر چه تمام تر به پیروزی برسد را مرور میکنیم.
▫️امام خمینی مرد علم و عمل بود
▫️تقوای علمی و عملی امام در اوج بود
▫️دانشمند و حکیم بود
▫️در بالاترین درجه علم و عمل بود
▫️در معارف دین عمیق بود
▫️وارسته بود
▫️با تهذیب نفس خود را ساخته بود
▫️تقوا و شجاعت امام زبانزد بود
▫️ در راه خدا از هیچکس ترس و واهمه نداشت
▫️امام از زمان و جامعه و سیاست شناخت دقیق داشت
▫️با رأفت و مهربان بود
▫️در مقابل دشمنان با شجاعت و با صلابت و با شدت بود
▫️دارای اراده پولادین بود
▫️اعتقاد و توکل و توسل به خدا داشت
▫️به دستِ قدرت خدا اعتقاد داشت
▫️ با دست خالی، قدرت خدا را میدید
▫️قدرت های دیگر در مقابل او پوچ بود
▫️در مسیر دین و حق قاطعیت داشت
▫️جریانات مختلف او را سست نمیکرد
▫️حوادث باعث سستی اراده امام نمیشد
▫️امام جاذبه و دافعه داشت
▫️مظلومین و مومنین را جذب میکرد
▫️دشمنان بشدت از امام میترسیدند
▫️امام مردمی بود
▫️در اوج قدرت، در علم و فلسفه، عرفان، اصول، تفسیر و علوم اسلامی استاد بود
▫️خود را خدمتگزار مردم میدانست
▫️ نظم امام در زندگی زبانزد بود
▫️دیگران زمان کارهایشان را با رفتار امام تنظیم می کردند
▫️اهل عبادت و بندگی بود
▫️حتی در شبهای آخر عمر نماز شب می خواند
▫️ سیرت و بینش امام عمیق بود
▫️از بعد پیامبران و انبیا و ائمه، بزرگترین احیاگر دین امام خمینی بود
▫️معرِّف دینِ واقعی و اسلامِ راستین بود،
این ویژگیها و خصوصیات باعث شد که امام به این عظمت برسد و این انقلاب پیروز بشود.
قیام خونین ۱۵ خرداد
با این ویژگی های ۳۲ گانه امام که بیان شد، همین ها باعث شد ۱۵ خرداد به ثمر بنشیند، و این انقلاب پیروز شود.
حماقت شاه
شاه ملعون بخاطر اینکه حمایت آمریکا را از دست ندهد، انجمن ایالتی و ولایتی را مطرح کرد، مسئله ای که ظاهرش خوب بود، اما باطنش فاسد بود، آنهایی که ساده بودند ظاهر آن را دیدند،اما امام باطن آن را دید، و هدف آن گسترش نفوذ آمریکا، ضعیف شدن اسلام و قوانین اسلام و تقویت منافع آمریکا در منطقه بود، لذا امام مخالفت کرد.
دستگیری امام
در شب پانزدهم امام را دستگیر و به تهران منتقل کردند، خبر به مردم رسید و قیام ۱۵ خرداد اتفاق افتاد، برای دفاع از مرجعیت و امام، تعدادی به شهادت رسیدند و این خود برای انقلاب اسلامی و به پایان رسیدن حکومت ۲۵۰۰ ساله طاغوت یک سرآغاز بود، و انقلاب اسلامی به پیروزی رسید.
دو عامل اصلی پیروزی
هر ملتی بخواهد به پیروزی برسد دو تا ویژگی برای آن لازم است
◾️اول: رهبری الهی، عالم، آگاه، بصیر، آیندهنگر، شجاع، مدیر و مدبّر
◾️دوم: مردمی که با رهبرشان باشند
اگر یکی از این دو تا نباشد کار به سامان نمیرسد، ما در انقلاب اسلامی چنین رهبری داشتیم و مردمی آگاه که می دانستند
▫️ این امام دلسوز آنها است
▫️این امام خدا را در نظر میگیرد
▫️مصالح دین و مردم را می خواهد
▫️فریب نمی خورد
▫️به امام مطمئن بودند
▫️مردم نیز ایستادند و نقشه دشمنان نقش بر آب شد
▫️با حضور مردم، وحدت و انسجام و یکپارچگی مردم و رهبری آگاه هیچ ملتی شکست نخواهد خورد
عبرت از تاریخ
اگر تاریخ را نگاه کنیم می بینیم از این دست انقلاب ها زیاد اتفاق افتاده، مانند انقلاب روسیه و فرانسه اما غالبا انقلاب هایی بودند که بعد از مدتی کاملاً به حالت اول بلکه بدتر برگشتند، به دیکتاتوری تبدیل شدند، حتی در برخی کشورهای اسلامی انقلاب هایی اتفاق افتاد، اما چون رهبری آگاه، بصیر، شجاع و با ایمان نداشتند، انقلاب آنها به ثمر ننشست.
امام خامنه ای «مد ظله العالی» رهبری آگاه
به عنایت خداوند متعال ما الان نیز دارای رهبری آگاه و بصیر هستیم، دقیقاً مانند امام راحل، با همان صفت و ویژگی ها که می بینیم و گفته شد، با مردمی که پشت سر این رهبر هستند، بیش از ۴۰ سال است که روزبهروز
▫️توطئه میکنند
▫️ نقشه میکشند
▫️ برنامه های ضد اقتصادی
▫️ضد سیاسی
▫️ ضد فرهنگی
▫️ با همه توان مالی
▫️نظامی و سیاسی شان
▫️برای این انقلاب نقشه میکشند اما همه آنها نقش بر آب میشود.
اعتراف دشمن
رایس، وزیر خارجه اسبق آمریکا گفت که ما، در آمریکا در اتاقهای فکر هزینه میکنیم، برنامهریزی میکنیم، اما رهبر ایران با یک سخنرانی همه را نقش بر آب میکند، دشمنان خود در کتابهایشان اعتراف کردند که اگر این رهبری نبود، بارها و بارها ایران شکست می خورد.
جنگ سخت ترکیبی
از چند ماه قبل نیز جنگ ترکیبی بسیار سختی علیه ما تدارک دیدند، که ضعیف تر از آنرا برای بعضی کشورها اجرا کردند و نظام و دولت و کشورشان را ساقط کردند، اما در این کشور نتوانستند کاری از پیش ببرند، آنها خودشان را آماده کردند، که چند ماه دیگر تاریخ ایران تمام است، و البته بعضی ها نیز فریب خوردند،اما این رهبری و این مردم پیروز شدند، و آمریکا و ایادی آنها بدانند هیچ غلطی نمیتوانند بکنند، و ان شاءالله این پرچم به دست صاحب اصلی آن امام زمان«عج» سپرده خواهد شد.
◾️در خاتمه خطبه دوم سوره مبارکه کوثر قرائت شد.
1402/3/12
نظرات
ارسال دیدگاه برای این نوشته بسته می باشد.