در پانزدهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با 17 فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.

 در پانزدهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با 17 فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.
فروردین 19, 1402
76 بازدید

در پانزدهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با ۱۷ فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت؛ با حضور جمعی از حاجیان اعزامی سال ۱۴۰۲ ، حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند. «بسم الله الرحمن […]

در پانزدهمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با ۱۷ فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت؛ با حضور جمعی از حاجیان اعزامی سال ۱۴۰۲ ، حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.

«بسم الله الرحمن الرحیم»

«الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد نبیه و آله الطّاهرین»

در پانزدهمین روز از ماه مبارک رمضان و ولادت حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام هستیم، این ایام را حضور هم استانی های عزیز تبریک و تهنیت عرض مینمایم، و از خداوند متعال درخواست می‌کنم همه ما را بر مسیر آموزه‌های آن امام عظیم الشأن قرار بدهد.

در ادامه مبحث آموزه هایی از قرآن در سوره بقره به آیه ۱۳ رسیدیم که می فرماید:

«وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ آمِنُوا كَمَا آمَنَ النَّاسُ قَالُوا أَنُؤْمِنُ كَمَا آمَنَ السُّفَهَاءُ ۗ أَلَا إِنَّهُمْ هُمُ السُّفَهَاءُ وَلَٰكِنْ لَا يَعْلَمُونَ»

 ترجمه:
چون به منافقین گویند: ایمان آورید چنان که دیگر مردم ایمان آوردند می گویند: آیا ما هم مانند سبک مغزان ایمان آوریم؟! آگاه باشید! قطعاً اینان خود سبک مغزند، ولی از شدت کوردلی به این حقیقت آگاه نیستند.

آیات قبل اشاره کرد به اینکه این منافقین را انذار و هشدار بدهی یا ندهی تاثیری به حال آنها ندارد،
ولی در این آیه شریفه آنجا که می فرماید
«و اذا قیل لهم» به این معنی هست که،
با وجود اینکه می‌دانیم اینها ایمان نمی آورند، نشان می‌دهد که ما موظف هستیم امر به معروف و نهی از منکر کنیم.

▫️اول اینکه قطعاً امر به معروف و نهی از منکر اثر خودش را میگذارد
▫️دوم اینکه اگر این فریضه ترک شود عرصه برای دیگران باز خواهد شد

▫️قرآن این موضوع را که نهی از منکر انجام ندهید کامل رد میکند، و همگان را به اهتمام و دغدغه مندی نسبت به این موضوع فرا می خواند.

از این کلام منافقین معلوم است که اینها به دنبال
▫️ امتیاز گیری
▫️ و امتیاز طلبی هستند

می‌گویند ما با بقیه تفاوت داریم به دنبال تحقیر مومنین هستند، آنها می‌گویند مومنان نادان هستند.

معلوم میشود هرکسی حق را نپذیرد و مقابل حق تسلیم نباشد، از نظر قرآن سفیه است حتی اگر تحصیلات عالیه داشته باشد، صاحب کتاب باشد، سخنور باشد، اهل قلم باشد،مدارک تحصیلی عالیه داشته باشد.

آنچه تاکنون از این آیات دریافتیم، خداوند متعال منافقین را به این شکل معرفی می کند:

▫️لا یشکرون
▫️لا یفقهون
▫️یعمهون
▫️هم السفهاء
▫️لا یعلمون
▫️لا یبصرون
▫️لهم عذاب عظیم
اینها نشان دهنده شدت برخورد خداوندبرعلیه خط نفاق و منافقین است، جایی هم می‌فرماید منافقین مبتلا به عذاب می شوند، عذابی که در سوره معارج آیات یازدهم تا چهاردهم به آن اشاره می کند:

«يُبَصَّرُونَهُمْ ۚ يَوَدُّ الْمُجْرِمُ لَوْ يَفْتَدِي مِنْ عَذَابِ يَوْمِئِذٍ بِبَنِيهِ *وَصَاحِبَتِهِ وَأَخِيهِ*وَفَصِيلَتِهِ الَّتِي تُؤْوِيهِ*وَمَنْ فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا ثُمَّ يُنْجِيهِ»

 ترجمه:
چون حقیقت حالشان به آنها بنمایند آن روز کافر بدکار آرزو کند که کاش توانستی فرزندانش را فدای خود سازد و از عذاب برهد. و نیز همسر و برادرش را، و هم خویشان و قبیله‌اش را که همیشه حمایتش می‌کردند، و هر که را روی زمین است خواهد همه را فدای خویش گردند تا مگر او را (از آن عذاب) برهاند.

باتوجه به حضور مدیران حج استان وجمعی که امسال توفیق تشرف به زیارت خانه خداوند پیداکردند
چند نکته در باب حج عرض می کنم

از ادعیه ای که در ایام ماه مبارک رمضان خوانده می‌شود این دعا است که می فرماید:

«اللهم ارزقنی حج بیتک الحرام فی عامی ها و فی کل عام و زیارت قبر نبیک محمد خیرالانام»

 از خداوند متعال توفیق زیارت حج و زیارت قبر پیامبر«ص» را درخواست می کنیم، خداوند متعال توفیق داده که در این سال جدید عده‌ای از برادران و خواهران مومن و مسلمان به زیارت خانه خدا مکه معظمه و مدینه منوره و ائمه معصومین مشرف می‌شوند، و آن چیزی است که آرزوی همه ماست.

عظمت سرزمین وحی

زائران عزیز به سرزمینی مشرف خواهند شد که در جای جای آن آیات و نشانه های عظمت و قدرت خداوند تبارک و تعالی است،

جاییکه یادگار مولی الموحدین علی «ع»، حضرت صدیقه طاهره«س» و ائمه هدی «علیهم السلام» است، و همه این نشانه‌ها را حاجیان و زائران ملاحظه خواهند کرد.

از طرفی هم خواهند دید که وجود نازنین پیامبر اسلام با چه مخالفت هایی روبرو شده، که آیات اول سوره بقره را که از اول ماه رمضان شروع کردیم، شاهد نزول آن است، یکی دشمنی مشرکین قریش در مکه، و دیگری دشمنی یهودیان و منافقین.

و اینکه چگونه پیامبر اکرم«ص» کشتی اسلام را در بین چنین دسته هایی هدایت کرد، که ما امروز شاهد بیش از وجود یک میلیارد مسلمان هستیم.

حج در قرآن

در سوره مبارکه حج آیه ۹۷
«فِيهِ آيَاتٌ بَيِّنَاتٌ مَقَامُ إِبْرَاهِيمَ ۖ وَمَنْ دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا ۗ وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا ۚ وَمَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ»

 ترجمه:
در آن نشانه هایی روشن از ربوبیّت، لطف، رحمت خدا و از جمله مقام ابراهیم است؛ و هر که وارد آن شود در امان است؛ و خدا را حقّی ثابت و لازم بر عهده مردم است که برای ادای مناسک حج آهنگ آن خانه کنند، البته کسانی که از جهت سلامت جسمی و توانمندی مالی و باز بودن مسیر بتوانند به سوی آن راه یابند، و هر که ناسپاسی ورزد و از رفتن به آنجا خودداری کند، به خود زیان زده؛ زیرا خدا از جهانیان بی نیاز است.

سیمای حج در اسلام

▫️حج یکی از پایه های دین اسلام است
▫️عامل تحکیم
▫️دوستی
▫️و وحدت بین مسلمانان است
▫️و بر کسانی که توانایی انجام این واجب الهی را دارند (استطاعت مالی و جسمانی) واجب میشود.

حج در روایات

روایتی از پیامبر اسلام«ص» نقل شده که مردی خدمت آن حضرت رسید و گفت من به عللی از حج بازمانده ام چه عملی انجام بدهم که ثواب حج نصیبم شود؟

فرمود: به کوه ابوقبیس نگاه کن اگر به اندازه آن طلای سرخ انفاق کنی، به پاداش حج حاجیان نمیرسی، پس کسانی که قصد تشرف دارند این کلام پیامبر«ص» در ذهنشان باشد.

حفظ ثواب حج

این عمل معنوی و ثواب و خیر و برکتش باید حفظ شود، آنجا که حضور پیدا می کنید به کاری غیر از اعمال دینی و معنوی و مناسک عبادی که در آنجا از واجبات و مستحبات تعیین شده به کار دیگری مشغول نشوید، که حقیقتا انسان متضرر می‌شود

 لحظه به لحظه در حال کسب ثواب

از زمانی که زائر تصمیم به زیارت خانه خدا میگیرد،تا وقت خداحافظی و تا زمانیکه شخص مهمان حرم امن الهی به مکه می رسد، خداوند برای لحظه به لحظه زائر ثواب عنایت خواهد کرد.

پس حاجیان عزیز، این فیض و برکت و رحمت الهی که با نیت خالصانه بدست می آورند، را باید حفظ کنند، و اعمال و مناسک را طوری انجام دهند که ثمره آن در اعمال و رفتار و گفتار ما خودش را نشان بدهد.

آیات و نشانه ها و خاطرات

قرآن کریم درباره مکه معظمه اینچنین بیان میکند: آیات روشنی از عظمت و قدرت خداوند در آن است.

یکی از آن عظمت ها که در تاریخ مکه و در قرآن مجید به ثبت رسیده و حتی آیه نازل شده؛ حمله سپاه ابرهه به خانه خدا، و نابودی آنها بواسطه حمله پرندگان ابابیل است.

«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ»
أَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِأَصْحَابِ الْفِيلِ ﴿١﴾
أَلَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ فِي تَضْلِيلٍ ﴿٢﴾
وَأَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْرًا أَبَابِيلَ ﴿٣﴾
تَرْمِيهِمْ بِحِجَارَةٍ مِنْ سِجِّيلٍ ﴿٤﴾
فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَأْكُولٍ ﴿٥﴾

دیوار شکاف خورده خانه خدا و محل تولد حضرت علی«علیه السلام»

 مقام ابراهیم«ع»

یاد و خاطره بلال حبشی موذن پیامبر و اذان او بر بام کعبه،و استقامت او در مقابل مشرکان، اینها همه قدرت و عظمت الهی و از نشانه های خداوند تبارک و تعالی است.

مناسک حج و انجام عبادات برای ارتقاء ایمان و معنویت و اخلاص در عمل و رسیدن به حیات طیبه است، تمامی اعمال و آیات و نشانه ها باید بر روح و جسم انسان تاثیر بگذارد.

ان شاءالله بزودی زود با ظهور حضرت حجت «عج» و با تکیه بر دیوار خانه خدا و سر دادن بانگ «انا المهدی» شاهد پیروزی اسلام و مسلمین باشیم.

«والحمدلله رب العالمین»