بیست و دومین جلسه تفسیر قرآن کریم (آموزه های قرآنی) در بیست و پنجمین روز از ماه مبارک رمضان اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و بیان آموزه های قرآنی با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد؛ با محوریت تفسیر سوره بقره؛ […]
بیست و دومین جلسه تفسیر قرآن کریم (آموزه های قرآنی)
در بیست و پنجمین روز از ماه مبارک رمضان اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و بیان آموزه های قرآنی با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد؛ با محوریت تفسیر سوره بقره؛ در مسجد بعثت برگزار گردید.
در بیست و پنجمین روز از ماه مبارک رمضان برابر با ۲۷ فروردین ماه در مسجد بعثت بعد از اقامه نماز جماعت ظهر و عصر؛ حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمدرضا شاهرخی با بیان آموزه هایی از قرآن کریم به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه بقره پرداختند.
«بسم الله الرحمن الرحیم»
«الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد نبیه و آله الطّاهرین»
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات، در ادامه تشریح آیات شریفه سوره مبارکه بقره، در جلسه پیش به آیه ۲۶ رسیدیم…
«إِنَّ اللَّهَ لَا يَسْتَحْيِي أَنْ يَضْرِبَ مَثَلًا مَا بَعُوضَةً فَمَا فَوْقَهَا ۚ فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُوا فَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْ ۖ وَأَمَّا الَّذِينَ كَفَرُوا فَيَقُولُونَ مَاذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهَٰذَا مَثَلًا ۘ يُضِلُّ بِهِ كَثِيرًا وَيَهْدِي بِهِ كَثِيرًا ۚ وَمَا يُضِلُّ بِهِ إِلَّا الْفَاسِقِينَ»
ترجمه:
بی تردید خدا برای فهماندن مطلبی به مردم از اینکه به پشه و فراتر از آن در کوچکی مَثَل بزند، شرم نمی کند؛ اما اهل ایمان آگاهند که آن مثل از سوی پروردگارشان درست و حق است و اما کافران می گویند: خدا از این مثل چه اراده کرده است؟! خدا بسیاری را به آن مثل به خاطر عدم دقت و مطالعه گمراه می کند، و بسیاری را به آن مثل به سبب درک صحیح هدایت می نماید؛ و جز فاسقان را به آن گمراه نمی کند.
در این آیه یکبار دیگر روحیه لجاجت منافقین و کفار را نشان میدهند.
مثالهای قرآنی
قبل از تشریح آیه مذکور در خصوص مثال هایی که در قرآن بیان شده است باید گفته شود که، مثالهای قرآنی بجهت تذكّر و يادآورى است كه حقيقت پيام الهى در خاطر مرور شود، و نیز برای انديشه و تفكّر است كه به موضوع مثل و حكمت آن انديشه شود.
از جمله مواردی که در قرآن در مورد آنها مثالی مطرح شده آیات ۱۷ و ۱۸ همین سوره است، که در چند جلسه پیش کامل بیان شد.
نزول آیه و موضع گیری منافقین
وقتی این آیات نازل شد و وضعیت منافقین را به این شکل بیان نمود و رسول اکرم«ص» آن را بیان کرد به شأن و جایگاه کاذب منافقین برخورد، گفتند اینها سخن خدا نیست بلکه پیغمبر از خودش می گوید خدا بالاتر از اینهاست که به این چیز های کوچک مثال بزند، لذا بعد از این قضایا برای مقابله با منافقین این آیات نازل شد.
خداوند برای این که حقیقت را برای بندگانش ترسیم نماید این چنین مثالهایی می زند، بنابراین در قرآن دیده می شود در جاهایی سخن از
▫️عنکبوت
▫️ زنبور
▫️وپشه است…
«سوره حج آیه ۷۳»
«يَا أَيُّهَا النَّاسُ ضُرِبَ مَثَلٌ فَاسْتَمِعُوا لَهُ ۚ إِنَّ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ لَنْ يَخْلُقُوا ذُبَابًا وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ ۖ وَإِنْ يَسْلُبْهُمُ الذُّبَابُ شَيْئًا لَات يَسْتَنْقِذُوهُ مِنْهُ ۚ ضَعُفَ الطَّالِبُ وَالْمَطْلُوبُ»
ترجمه:
ای مردم، برای شما و معبودانتان مَثَلی زده شده است؛ پس به آن گوش فرا دهید، یقیناً کسانی که به جای خدا می پرستید، هرگز نمی توانند مگسی بیافرینند اگر چه برای آفریدن آن گرد آیند و اگر مگس، چیزی را از آنان برباید، نمی توانند آن را از او بازگیرند، هم پرستش کنندگان و هم معبودان ناتوانند.
این آیه یکی از آن مثالها است، خداوند سبحان از مثال ها استفاده می کند برای اینکه انسانها هدایت پیدا کنند
«سوره عنکبوت آیه ۴۱»
«مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتًا ۖ وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ ۖ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ»
ترجمه:
مثل حال آنان که خدا را فراموش کرده و غیر خدا را به دوستی و سرپرستی برگرفتند در سستی و بیبنیادی حکایت خانهای است که عنکبوت بنیاد کند و اگر بدانند سستترین بنا خانه عنکبوت است.
▫️کسی که لب پرتگاه حرکت کرد هر آن ممکن است سقوط کند، بخاطر سوء اختیارش به خاطر زشتی رفتارش
▫️و آن کس که در مسیر هدایت راستی و درستی و صداقت حرکت کرد هدایت میشود
فاسق یعنی
افرادی که فاسق هستند، گمراه می شوند، فاسق یعنی کسی که از مسیر عبودیت خدا خارج شده است، آن کسی که نسبت به آیات الهی سرپیچی و نافرمانی میکند، گمراه می شود شخص گناه کار نیز به خاطر دوری از عبودیت فاسق میشود.
عرب خارج شدن هسته خرما را از آن فسق می گوید، انسان برای بندگی خدا ساخته شده است وقتی از بندگی خارج شد، فاسق می شود.
سه صفت برای فاسقان
▫️۱- پیمان محکمی که با خدا بسته بودند آن را می شکنند
▫️۲- با خدا نقض عهد می کنند و فرمان خدا را اجرا نمیکنند
▫️۳-ودر زمین فساد میکنند
سئوال….
ما چه پیمانی با خدا بسته ایم؟
خداوند متعال در باطن هر انسانی یک قوه ادارک و فهم قرار داده، که آن قوه ادراکی همیشه انسان را به سمت خوبی ها فرا می خواند.
پیمان تکوینی
این پیمان یک پیمان تکوینی است، خداوند متعال وقتی سرشت ما را آفرید به سمت خوبی ها و فضیلت ها سوق داد.
▫️خداوند متعال چشم را به ما داد که حق را ببینیم
▫️ گوش داد و پیمان گرفته که حق را بشنویم
▫️ نهاد و سرشتی آگاه و فهیم داده که هرکجا حق و حقیقت بود به سمت آن حرکت کنیم
▫️بعضی حق را نمیبینند،
▫️ نمی شنوند
▫️و درک نمیکنند…«صم بکم عمی فهم لایعقلون»
آیه پیمان تکوینی
آیه ۶۱ سوره یاسین…
«أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَنْ لَا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ ۖ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ»
ترجمه:
ای فرزندان آدم! آیا به شما سفارش نکردم که شیطان را مپرستید که او بی تردید دشمن آشکاری برای شماست؟
«وَأَنِ اعْبُدُونِي ۚ هَٰذَا صِرَاطٌ مُسْتَقِيمٌ»
ترجمه:
و اینکه مرا بپرستید که این راهی است مستقیم…..
این همان پیمانی است که خدا از ما گرفته است
پیمان فطرت از لسان حضرت علی«ع»
امیرالمومنین علی«ع» در نهجالبلاغه به همین عهد و پیمان فطری اشاره می کند که،
خداوند رسولانش را در بین مردم برانگیختت، یکی پس از دیگری پشت سرهم انبیا آمدند، تا از این مردم بخواهد که به ایمان فطری خودشان عمل نمایند، آن پیمانی که با خدا بستند عمل کنند، آفرینشی که خدا
به سمت خوبی ها قرار داده به آن عمل کند.
هر نعمتی که خداوند به انسان داده است یک پیمان است، انسان به هر مقام و منزلتی برسد، باید این ثروت و مال شهرت را در مسیر بندگی خدا به کار بگیرد، وگرنه گمراه خواهد شد.
«والحمدلله رب العالمین»
1402/1/27
نظرات
ارسال دیدگاه برای این نوشته بسته می باشد.